Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Ledarskap: Flexibilitet

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. 
Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Hela sex av tio kvinnor som har barn skulle behöva gå ner i arbetstid om de inte kunde jobba flexibelt. Men av de som har ett friare arbete uppger också fler att de har en hög arbetsbelastning; 32 procent, jämfört med 25 procent av de som har fasta tider och platser.  Det visar en rapport som Jusek släppte i höstas. 

Helene Öhman är affärsområdeschef på IHM Business School och leder en arbetsgrupp som sitter på olika håll i landet. En del i gruppen har roller som kräver att de är på plats, medan andra är rörligare och kan jobba när och var de vill. Hon konstaterar att en otydlighet från arbetsgivarens sida kring arbetstid och tillgänglighet, till exempel om medarbetarna bör svara på mejl efter arbetstid, kan bidra till både stress och högre arbetsbelastning.
– Det flexibla arbetet var en 
viktig fråga för mig när jag började jobba här. Jag sa: ”Ni behöver inte svara på mejl efter arbetstid och ni kommer inte få extra betalt om ni gör det. Jag belönar i stället att du uppnår dina mål”, berättar hon 
och fortsätter:
– Som chef måste du sätta gränser. Vi har till exempel bestämt att vi skickar sms om någonting är akut, så att ingen känner press att hålla koll på mejlen när arbetsdagen är slut. Om det finns en otydlighet kring tillgänglighet, och även när det gäller förväntningar och mandat, kan det leda till en negativ arbetssituation.

Christin Mellner är forskare på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon arbetar just nu med ett projekt om hållbart ledarskap i ett föränderligt arbetsliv. Några riskfaktorer som hon definierat, som på sikt kan leda till stress och ohälsa, är att ofta jobba på fritiden och att inte kunna styra över sina egna gränser – till exempel när det gäller arbetstid. 
– Det flexibla arbetslivet medför behov av ett ledarskap som är mer individ- och situationsanpassat. Vissa är alltid tillgäng-
liga utan att bli särskilt stressade, medan vissa alltid är tillgängliga och blir jättestressade.

Det flexibla arbetslivet ställer därför krav på ledare att vara duktiga både på relationer, kommunikation samt att höra och se andra människor, konstaterar Christin Mellner. Och det leder också till att chefen får en mer coachande roll, som i sin tur kräver självinsikt och medvetenhet. 
– Chefen är en förebild som bidrar till medarbetarnas förmåga att sätta gränser. Hur du beter dig är också det som medarbetarna tror förväntas av dem. 
– Chefen blir kanske inte lika påverkad av det flexibla arbetet, eftersom de ofta behöver befinna sig på arbetsplatsen under ordinarie arbetstid, men vi ser också att de integrerar privatliv och arbete mer än vad andra gör. Och chefens agerande spiller i sin tur över på medarbetarna, exempelvis i form av mycket jobbmejlande under ledig tid.  

Erik Fors-Andrée är Juseks chefsråd-
givare och vd för Cruited, som hjälper till med granskningar av bland annat CV:n och Linkedin-profiler. På företaget arbetar elva personer och de sitter utspridda i hela världen.
– Vi har inga fasta arbetstider, arbetsplatser eller verktyg. Alla använder det de själva trivs med och jobbar var och när de vill. För oss är det helt naturligt, berättar han och fortsätter:
– Det finns för och nackdelar med alla arbetssätt. Under en period satt vi till exempel på ett kontorshotell. Det var visserligen trevligt, men ledde också till att vissa medarbetare träffades oftare och viss kommunikation inte nådde ut till alla. Från ett kulturperspektiv funkade det inte för oss.

Och organisationskultur är viktigt när det kommer till att få det flexibla arbetet att fungera, menar han.  
– Det ligger i ditt och organisationens intresse att acceptera den kultur ni lever i. Du måste inse att du befinner dig i en kontext. Annars gör du dig själv en otjänst, säger han.
– Om du lever i en strikt kultur där allt ifrån arbetsplatser, verktyg och former är låsta, är det svårt att kombinera med flexibilitet. Man är inte mer än den kultur man befinner sig i. 

Den största nyckeln, menar han, är att fatta medvetna beslut om just tillgänglighet och arbetstid. – Om flexibiliteten bara händer, då har man inte tagit det på allvar.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter