Onsdag 21 mars

"Chefer måste börja skratta"

– Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen, säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

Foto: Lieselotte van der Meijs

Just den här dagen mår Karin Adelsköld bra. Det bästa är att hennes minne sakta börjar återvända, konstaterar hon. För drygt två år sedan drabbades hon för andra gången av en akut stresskollaps som bland annat medförde att så väl arbets- som närminne försvann.

Att skriva och läsa fungerade inte, livslusten försvann och därmed också skrattet. Ändå har hon tillsammans med Jessika Devert gjort klart sitt bokprojekt kring hur humor kan mota stress på arbetsplatser.

– För mig är humor livsviktig. Att försöka ha en kul arbetsmiljö är ett enkelt och billigt sätt att minska stressen och öka välmående, så mycket vet jag, säger hon.

Karin Adelsköld är helt övertygad om att företag och organisationer kan ha mycket nytta av att se över humornivån på arbetsplatsen. I sitt yrke har hon föreläst och coachat andra om hur det kan göras.

Med skratt och humor blir stämningen bättre, jobbet roligare och det i sig bidrar till att samhörigheten mellan arbetskollegorna ökar. På alla vis. Det slår också forskning fast, menar Karin Adelsköld och fortsätter:

– Vi ska tramsa mer, cheferna måste börja skratta, bjuda på sig själv. Kanske införa en rolig timme? Eller en kvart? Titta på skojiga klipp, berätta något roligt, lätta upp stämningen, driv med dig själv.

Allt börjar med cheferna och ledningen, slår Karin Adelsköld fast.

– De ska sätta stämningen. I Sverige är det inbyggt att först jobbar man och sedan har man skoj. Varför är det så? Det ska ju vara skoj att jobba och vara på jobbet, säger hon och fortsätter:

– Det finns hur mycket forskning som helst på att humor är livsviktigt. Men ändå händer det inte så mycket i praktiken. 

Att vara uppmärksam på att kollegor inte längre skrattar eller att det helt plötsligt är ganska tyst i korridorer och på kontor, trots att de anställda sitter i ett landskap, är ett första tecken på att något inte är bra, menar Karin Adelsköld.

– Det är helt givet att när du slutar ha kul och skratta, då mår du inte bra. Något allvarligt är på väg att hända. Så var det för mig med. Jag slutade att ha kul. En komiker som inte skrattar. Ha, ha, liksom.

Och nja, det räcker inte med att ”bara” bjuda på öl och vin på en afterwork, menar hon, även om det kan vara trevligt. I stället handlar det om att smyga in roliga saker i vardagen. Några enkla tips för att lätta upp stämningen är att införa en rolig timme, dela med sig av dråpliga saker, visa skojiga klipp eller en utklädningslåda som alla har tillgång till.

– Om chefen kommer in i piratoutfit eller om den biffigaste killen tar på sig en prinsesstiara – då skrattar vi. Släpp ned axlarna, skratta och försök ha lite kul, säger hon. 

I takt med att boken har tagit form har också Karins resa mot att bli frisk börjat. Att det tar tid och innebär många bakslag är ibland frustrerande. Nu försöker hon stå på scenen en eller max två gånger i veckan, röra på sig och vila mycket, även i ett förebyggande syfte. 

– Minnet börjar komma i fatt. Men visst har det varit en utmaning att få klart en bok när jag inte minns eller kan skriva. När Jessika har intervjuat mig minns jag inte exakt vad jag har sagt dagen efter. Nu försöker jag tänka ”fan vad härligt, jag får uppleva det nya flera gånger”.

Att hamna i utmattning två gånger är allvarligt, konstaterar Karin Adelsköld. Och hon tror inte att hon fixar en tredje gång. Livsläxan är för evigt inpräntad: boka av saker, dra ned på arbetstiden, offra saker – även det som är roligt, strunta i andras och egna krav.

– Jag har dragit ned på att vara aktiv i sociala medier, jag följer ingen som jag upplever att jag blir stressad av. Jag har alltid mobilen på ljudlös och svarar på mejl sporadiskt. Jag låter aldrig tekniken styra mig. Jag gör saker för mina barn. Och för mig själv. Jag säger nej och är lite krånglig. Människor tar det faktiskt bättre än jag först trodde.

Nu väntar en ny stå-upp-show i Stockholm under våren och boken ska snart släppas.

– Jag kan ju inte läsa själv men hoppas att de finns andra som orkar och kan, konstaterar hon med ett skratt. 

--

Karins tips till chefer:
- Variera arbetsuppgifterna.
- Se till att någon i arbetslaget är ansvarig för en rolig kvart på eftermiddagsrasten varje fredag.
- Berätta eller läs något skojigt, visa roliga klipp eller gör något som alla kan skratta åt.
- Ge möjlighet till återhämtning.
- Låt personalen gå en halvtimme tidigare en dag för att göra något tillsammans där det är förbjudet att prata om jobb. 
- Tillämpa andra arbetssätt.
- Ta ett möte på ett lekland, gå på promenad tillsammans med chefen och snacka framtid och strategi utanför kontoret.

Fem tips att inspireras av:
- Hatt-träd. Ta en klädhängare och ös hattar på den. Sedan kan vem som helst när som helst ta en och förgylla omvärlden för kollegor och kunder.
- Utklädningslåda. Om chefen kommer in i piratoutfit eller om den biffigaste killen på kontoret tar på sig en prinsesstiara – då skrattar vi.
- Rolig bokhylla. Ta en paus och läs något roligt.
- Pynta fikarummet. Ha roliga muggar, skojiga, färgglada stolar och ljusa väggar och genast blir det mycket roligare att fika.

Källa: Karin Adelsköld och Jessika Devert, Nu är det kul igen, från utmattning till arbetsglädje.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Shutterstock

Tänk på det här om du vabbar

Vad gäller egentligen vid vård av sjukt barn och vad är viktigt att ha i åtanke vid "vobbande"? Juseks ombudsman Emma Ehnmark Olséni tipsar och ger råd.

 • 2 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter