Söndag 24 september

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

”Chefer kommunicerar inte som de tror”

 

Chefer behöver bli bättre på att kommunicera – och på att ge feedback. Det menar Pär Lager, som har mångårig erfarenhet som chef och nu ger ut en bok om kommunikativt ledarskap.

 

Foto: Johanna Norin

– Inom extern kommunikation skulle man aldrig drömma om att använda ett budskap i alla kanaler och till alla målgrupper. Men så jobbar man ofta internt, säger Pär Lager och fortsätter:

– I stället borde man fundera över vilka målgrupper man har som chef; har alla medarbetare samma preferenser, samma utbildning? Vilka kanaler gillar de; någon kanske tycker att personliga möten med chefen är det bästa, medan andra ser det som ett hemskt scenario? Det handlar egentligen bara om att fråga sina medarbetare vad de föredrar.

Pär Lager sitter bland annat i styrelserna för utbildningsföretaget Academy, kommunikationsbyrån Vinter och biståndsorganisationen Plan Sverige. Han har lång erfarenhet av ledarskap, till exempel från uppdrag som vd för Berghs School of Communication.

Han berättar att han länge tyckt att kommunikativt ledarskap är spännande, men att han inte hittat någon konkret sammanställning av metoder och verktyg. Därför har han nu skrivit en egen: "Kommunikativt ledarskap i praktiken".

– Kommunikativt ledarskap handlar om perspektiv, metoder och praktiska tillvägagångssätt. Det går tillbaka till 1960-talet. Då undersökte man vad som särskilde framgångsrika företag, och man såg att den röda tråden var chefer som prioriterade kommunikation med medarbetarna. Det handlade konkret om återkoppling, dialog och att släppa in medarbetare i processen, säger han.

Att kommunicera som chef kan kännas självklart. Men det finns en diskrepans mellan vår bild av kommunikationen, och hur vi faktiskt kommunicerar, menar Pär Lager. Han hänvisar till en studie från KTH, där forskarna filmade och analyserade närmare 500 chefer. Själva uppskattade cheferna att de lade 40 procent av mötestiden på feedback. Den verkliga siffran?

Mellan 0 och 2 procent. (Det här kan du läsa mer om i nästa nummer av Jusektidningen Karriär).

– Fler än var tredje medarbetare säger också att de inte får någon, eller får bristfällig, feedback. En kan ju tänka till själv, hur mycket av min arbetstid lägger jag på kommunikation? Bara blotta vetskapen om att det är mindre än en tror gör att det ökar. Sedan kan man addera kunskap om, och verktyg för, att arbeta med dialog, återkoppling och information.

Varför blir det så här, tror du?

– Jag brukar ställa frågan när jag föreläser. Det finns två faktorer som återkommer, den ena är tid och den andra kunskap. Ibland handlar det om att chefens chef inte prioriterar kommunikation, att det inte ingår i ens uppdrag. Sedan är det många som inte alls har någon kunskap om kommunikation, och som inte har en HR-avdelning som kan hjälpa till.

 

---

Pär Lagers tips för att främja kommunikation:
1. Möten mellan människor är en otroligt viktig del av det kommunikativa ledarskapet. Men de måste hanteras på rätt sätt, annars är det bortkastad tid som tar fokus från annat viktigt. Förbered dem och gör dem interaktiva. Du kan till exempel spela in en kort film med all bakgrundsinformation och skicka till deltagarna innan, så slipper ni att lägga tid på att gå igenom den.
2. Många tänker inte på att närmare 50–75 procent av befolkningen inte vågar prata inför en grupp. Det är värt att komma ihåg.
3. Att fråga medarbetarna om vad de tycker om kommunikationen, och i vilka sammanhang de trivs bäst med att kommunicera, är också en ganska bra start. Kommunikation sker alltid på mottagarens villkor.

Foto: Shutterstock

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

 • 21 september

Fler än tidigare vill byta jobb

Intresset för att byta jobb har ökat under de senaste åren. I dag vill 71 procent av svenskarna som är mellan 40 och 55 år byta arbetsgivare eller yrkesroll, visar Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer.

 • 21 september

Annons

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september

Annons

Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Livet bakom fasaden : WE EFFECT

Foto: Dave Lemke

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

 • 12 september

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb med likvärdigt ansvar, men med mer betalt och större möjlighet till utveckling. Egentligen vill jag stanna kvar där jag är eftersom jag trivs bra. Hur ska jag tänka – och hur tar jag upp det med min chef för att se om de kan matcha erbjudandet?

KRÖNIKAN

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter