Lördag 21 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober

Annons

Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober

Annons

Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober
Foto: Shutterstock

Så mycket får nyutexaminerade i lön

28 558 kronor. Det är den genomsnittliga medellönen för nyutexaminerade inom Juseks yrkesgrupper. Jämfört med tidigare mätningar syns ökningar framför allt inom kommunal sektor – och arbetslösheten ligger långt under rikssnittet. 

 • 3 oktober
Foto: Delphi

Byråer utbyter erfarenheter för ökad jämställdhet

Antalet kvinnliga advokater som når partnernivå på landets byråer är få. Projektet Level the Playing Field lanserades för två år sedan för att skapa en förändring. I förra veckan bjöds alla byråer som deltog in till ett panelsamtal för att diskutera hur jämställdhetsarbetet har gått hittills. 

 • 2 oktober
Foto: Ellika Henrikson

Hon är ny krönikör i Karriär

Journalisten Agnes Arpi är ny krönikör i Karriär. I senaste numret skriver hon om teknik, sin generations dansbaneelände och apparnas fördelar och nackdelar. Vi ställde fem frågor till henne.

 • 28 september

Nytt löneverktyg för studenter

Att få svart på vitt om en högskoleutbildning lönar sig står högt på studenters önskelista. Nu har Saco lanserat ett verktyg som visar just det.

 • 28 september
Foto: Karriär

8 tips för att minska studiestressen

Har du börjat plugga i höst? Karriärs coach Kerstin Jeding, legitimerad psykolog med doktorsexamen i psykologi från Oxfords universitet i England, tipsar om hur du minskar studiestressen. Se filmen här.

 • 27 september
Foto: Shutterstock

Chefen är viktigast för young professionals

Ett gott ledarskap på arbetsplatsen är viktigt av många anledningar. Nu visar en undersökning att chefen har en betydande roll när framtidens arbetskraft börjar leta jobb.

 • 27 september
Foto: Shutterstock

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

 • 21 september

Fler än tidigare vill byta jobb

Intresset för att byta jobb har ökat under de senaste åren. I dag vill 71 procent av svenskarna som är mellan 40 och 55 år byta arbetsgivare eller yrkesroll, visar Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer.

 • 21 september

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september
Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Livet bakom fasaden : WE EFFECT

Foto: Dave Lemke

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

 • 12 september

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september
Foto: Shutterstock

Var fjärde nyutexad vill byta jobb – inom ett år

Nyutexaminerade studenter inom Juseks yrkesgrupper är attraktiva på arbetsmarknaden – majoriteten får jobb redan inom tre månader efter examen. Samtidigt vill var fjärde byta jobb inom ett år. 

 • 7 september
Foto: Shutterstock

Regeringen och V vill införa avdragsrätt för fackavgift

Regeringen och Vänsterpartiet har under budgetförhandlingarna enats om att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Man är också överens om att ta bort en karensdag i a-kassan. 

 • 6 september

Få är öppna om dold funktionsnedsättning

Vissa sjukdomar syns inte på utsidan. Nu visar en ny studie att personer med dolda funktionsnedsättningar känner sig utsatta och oroade på arbetet.

 • 5 september
Foto: Shutterstock

Förbättrat skydd för studenter

Under sommaren kom ett förslag från regeringen att studenter ska få stärkt skydd vid sjukdom. Förslaget som nu är på remiss planeras genomföras höstterminen 2018.

 • 1 september
Foto: Skärmdump från regeringens presskonferens

Sju myndigheter flyttar från Stockholm

Under morgonen meddelade regeringen att flera myndigheter kommer att flyttas från Stockholmsregionen ut i landet, något som tros beröra närmare 500 medarbetare i huvudstaden.

 • 30 augusti
Foto: Johanna Norin

”Chefer kommunicerar inte som de tror”

Chefer behöver bli bättre på att kommunicera – och på att ge feedback. Det menar Pär Lager, som har mångårig erfarenhet som chef och nu ger ut en bok om kommunikativt ledarskap.

 • 29 augusti

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter