Lördag 25 mars

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Ledarskap : Omorganisation

Foto: Samir Soudah

Filosofera fram den nya organisationen

Trots minutiös planering blir omorganisationer lätt en storm med människor som motarbetar varandra. Med ett existensfilosofiskt perspektiv på människan kan det undvikas.

 • 22 februari

Ärendet : Jusek griper in

Arbetsgivaren hittade på egna pensionsregler

Att hålla koll på tjänstepensionen är viktigt, men svårt. Särskilt när arbetsgivaren hänvisar till både fel regler och fel avtal. "Jag var beredd att ge upp många gånger. Det hade inte gått utan Jusek," säger Anna.

 • 22 februari

Annons

"Färre och större kommuner att föredra"

Regeringen har tillsatt en kommunutredning. Men uppdraget är alltför försiktigt formulerat, anser Juseks opinionsbildare Margareta Wilhelmsson.

 • 21 februari

Mitt första jobb : Eva-Lena Frick

Foto: Maria Ottosson

Hon går mot framtida segrar

"Jag minns inte om jag sökte eller om jag bara halkade in, men mitt första jobb var som simlärare för barn under sommarlovet. På den tiden hade man inte simskolan inomhus, utan i insjöar. Det ser man sällan nu för tiden."

 • 21 februari

Annons

Min karriär : Henrik Storm Dyrssen

Med en brinnande själ för välfärden

Henrik Storm Dyrssen brinner så mycket för bättre fungerande välfärd att han kallar sig ”eldsjäl”. Men i starten av karriären sparkade han folk på investmentbanken UBS i London.

 • 21 februari

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 21 februari

Annons

Blev skibum mitt i karriären

Vad är väl ett höjdarjobb jämfört med krispigt vita berg i de italienska alperna? Ingenting uppenbarligen. Nu lämnar Mats Erwald chefandet för att bli skibum ett tag.

 • 21 februari

Ledarskap : Planering

Ta kontrollen över din tid

Det är viktigt att som chef se till att ha utrymme i kalendern för egen planering och reflektion. Men inte helt lätt.

 • 15 februari

Lösningen : Lösenord

Illustration: Tove Hennix

Skydda lösenordet på rätt sätt

Är det svårt att minnas alla lösenord? Det är naturligt, våra hjärnor är dåliga på att lagra information utan sammanhang. Men det finns sätt att hjälpa minnet, samtidigt som lösenorden blir säkrare.

 • 13 februari

Kritiken mot yrkeshögskolan kvarstår – men har mildrats

Klimatet och arbetsmiljön på Myndigheten för yrkeshögskolan börjar bli bättre. Kritiken mot otydlig struktur och splittring har mildrats, enligt den senaste medarbetarundersökningen.

 • 13 februari

Ärendet : Jusek griper in

Det saknades grund för uppsägning. Gustav fick hjälp av Jusek och tackade nej till ett första skambud på tre månadslöner innan parterna nådde en överenskommelse med bland annat rimlig uppsägningstid och omedelbar arbetsbefrielse.
Illustration: Rebecca Elfast

Gustav fick omöjligt projekt - förlorade jobbet

Projektet som Gustav ledde gick framåt, men inte nog snabbt. För att få veta varför lät han en konsult identifiera vilka flaskhalsar som uppstått. Men chefen erbjöd istället konsulten jobbet.

 • 8 februari
Ylva Johansson talade för mentorer och adepter i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker.
Foto: Stefan Lundaahl

”Unikt att parterna går in och välkomnar nyanlända”

Juseks mentorprogram för invandrade akademiker har blivit en succé.– Att parterna går in och aktivt välkomnar nyanlända är unikt internationellt sett, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Ylva Johansson.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar