Torsdag 25 maj

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Lönetapp i digitaliseringens spår

Fler akademiker och sämre kunskaper bland nyexade. Det kan vara några av förklaringarna till att det för vissa grupper lönar sig allt mindre med en högskole-utbildning. Men viktigast är troligen den pågående digitaliseringen och strukturomvandlingen.

Att göra sitt bästa på jobbet räcker inte alltid för att höja sin lön. En ny studie från Saco visar att vinsten med en högskoleutbildning, högskolepremien som den kallas, har minskat stadigt samtidigt som antalet akademiker växer.
- Min teori är att det är den pågående stora strukturomvandlingen som gör att premien faller så tydligt, säger nationalekonomen Håkan Regnér på Saco.

Förändringen är särskilt tydlig i privat sektor, där har premien fallit med 24 procent. I den privata sektorn har dessutom mellanlönejobben, rutinmässiga jobb som numera utförs av datorer och robotar, försvunnit från Sverige. Detta hände med låglönejobben redan under 1990-talet. Offentlig sektor är inte lika konkurrensutsatt. Där har mellanlönejobben inte heller försvunnit i samma utsträckning. Åtminstone inte än.
– Men det är möjligt att det kommer dit också, säger Håkan Regnér.

Enligt Sacos rapport kan
den lägre lönepremien för akademiker delvis också bero på utbildningssystemet. Betygsinflationen medför att gymnasiebetygen inte längre alltid speglar elevernas faktiska kunskaper, vilket visar sig när studenterna kommer till högskolan. I och med att högskolornas budgetar är kopplade till studentgenomströmningen kan de lockas att sänka kraven för att bibehålla eller öka genomströmningen. 

För arbetsgivare blir det då svårt att värdera vilka kunskaper som kandidaterna faktiskt har. De kan hantera det genom noggrannare granskningar vid rekryteringar eller erbjuda lägre ingångslöner för att testa kandidaternas arbetskapacitet och kunskaper. Med sämre kunskaper tar det längre tid att lära sig jobbet.
– Sannolikt är det en kombination av faktorer som driver utvecklingen, med digitalisering och globalisering som de största. Antalet akademiker har också ökat, säger Håkan Regnér.

Detta är inget unikt för Sverige. Håkan Regnér påpekar samma sak sker i bland annat USA, så utvecklingen kommer sannolikt att fortsätta.
– Digitaliseringen kommer fortsätta att påverka och kommer så småningom säkert skapa nya jobb också, säger han.

Balans & livsstil : Få ihop pusslet

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Släpp kravlistan och hitta harmoni

Livspusslet är inte omöjligt att lägga, så länge det inte finns för många bitar. Sluta jaga klocktid, sänk upplevda krav, prioritera vid rätt tillfälle och glöm ”work-life balance”. 

  • 24 maj

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Dundahl-Djerf

Två veckor förändrade allt

Ett besked som ställde allt på ända fick Erik Engellau-Nilsson att skärskåda sitt liv. Det ledde till att han lämnade både USA och jobbet som kommunikationschef på betallösningsföretaget Klarna, för att flytta hem till Stockholm och axla rollen som vd för stiftelsen Norrsken Foundation. I dag jobbar han för att ge tillbaka.

  • 22 maj

Annons

Tema : 24 unga stjärnor

Foto: Magnus Glans

24 unga stjärnor

Det vimlar av unga talanger. Här är några av dem som redan visat framfötterna. Karriär listar 24 kommande stjärnor.

  • 11 maj

Ledarskap : Kärlek på jobbet

Foto: Shutterstock

Kollegornas kärlek ställer krav på chefen

En av åtta svenskar har träffat sin partner på arbetsplatsen. Kärlek på jobbet kan vara en positiv kraft, men ställer också stora krav på ledarskapet. Vad ska du som chef göra när det hettar till mellan två medarbetare?

  • 4 maj

Annons

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen ville få bort Karin

Ledingen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

  • 3 maj

Porträttet : Under ytan

Foto: Gunnar Seijbold

Lisa Lindström reste sig ur rullstolen och blev designprofet

Teknik har blivit för viktigt att lämnas åt tekniker. Kommunikatörer måste kliva fram och göra teknik begriplig. – Kod är ett språk. Vi behöver fler ”översättare” och multidisciplinära team, säger Lisa Lindström, vd för designbyrån Doberman, som sedan hon reste sig ur rullstolen är närmast besatt av att ta tillvara varje människas verkliga förmåga.

  • 27 april

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

KRÖNIKAN

När jag flyttade till London för fem år sedan hyrde jag in mig på ett frilanskontor. Ett ...

Coachen

Nu är det dags för vårens kickoff. Den här gången ska vi konferera på en kursgård i fyra dagar, hela helgen tas i anspråk. Dessutom ska vi ut på forsränning. Jag vill inte åka. Jag är ensamstående med två barn och det är svårt att ordna med barnvakt. Kollegerna brukar bli fulla och det är alltid någon som gör bort sig. 

Chefen tycker att det här är en förmån för personalen. Är det ens möjligt att säga nej på ett bra sätt? 

KRÖNIKAN

Vi nytänkare äger framtiden

Nu är det dags igen. Visst känner du det i luften? Den blir mildare, sommartiden är redan här och strax är luften så varm att vinterjackan får flytta till förrådet och bytas ut mot något coolare.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter