Fredag 19 januari

Intervjun:  Jonas Vlachos

"Med fasta helgdagar är det lättare att planera"

Med ett röddagskonto i stället för fasta helgdagar kan den anställde själv välja lediga högtider. Mångfaldsvänligt och bra för en jämn bemanning, menar förespråkarna. Och visst vore det skönt om fler satt i tekniksupporten på juldagen när du ringer om en krånglande ny julklapps-padda? Men forskaren och nationalekonomen Jonas Vlachos ser stora samhällsrisker.

 Jonas Vlachos är nationalekonom och forskare vid Stockholms universitet.
Foto: Magnus Laupa

Du har tunga argument mot idén, vilka är viktigast?
– Om man ser på systemet ur arbetsplatsens perspektiv är vi mer effektiva på jobbet när andra också arbetar. Då kan vi vara hyfsat säkra på att nå de personer som vi behöver ha kontakt med. Väldigt ofta arbetar de inte på samma arbetsplats.

Vilka problem kan uppstå?
– Mest tydligt blir det här argumentet om vi funderar på den basala samhällsservicen. För oss är det bra att veta när man kan få tag på myndighetspersoner. Det samma gäller affärspartners. Om var och en kan ta ledigt efter eget önskemål försvåras koordinationen. Den viktigaste poängen med heldagsledighet är att den koordinerar ledighet och arbete mellan olika personer.

Du menar också att helgdagskonton inte alltid är bra för privatlivet?
– Det påverkar våra möjligheter att fira olika högtider. Om vi börjar fira individuell midsommar kanske det inte blir så roligt, eftersom vi inte vet hur många som kan delta på vårt midsommarfirande.

Något mer?
– Och så har vi skolan där föräldrar från olika branschen och verksamheter har kontakt. Om barnen tar ledigt när föräldrarna plockar ut sina dagar från röddagskontot skulle undervisningsplaneringen försvåras och undervisningen bli besvärligare att genomföra.

Kan vi inte ta ansvar för koordinationen själva?
– Det finns till exempel ett värde i att jag befinner mig på jobbet på vardagarna så att sådana som du kan få tag på mig för en intervju. Det är förmodligen en faktor som jag inte tar med i ett eget beslut om ledighet. Jag tar nog bara hänsyn till hur det fungerar för mig, inte hur omgivningen påverkas.

Ser du inga fördelar med att individen själv får välja helgdagar?
– Jo, vi har olika behov. Personer med andra religionen är kristendom och från andra länder firar andra helgdagar. Det finns naturligvis ett värde i att kunna förlägga ledigheten exakt efter eget huvud, ungefär som semestern fungerar. Den kan du i viss mån bestämma själv. Många tycker nog att det är rimligt att skrota de allmänna helgdagarna och utöka antalet semesterdagar. Å andra sidan kan den som firar andra helgdagar lösa problemet genom att ta semester.

Finns det inte sektorer i arbetslivet som skulle tjäna på röddagskonton?
– Jo, inom till exempel sjukvården måste man ha personer som jobbar helger och går jour. Brandförsvaret måste fungera även på nyårsafton.

Så …?
– Jag återupprepar det första argumentet. Med fasta helgdagar är det lättare för arbetsgivarna att planera för den bemanning som behövs, men de får betala för det. Arbetsgivaren betalar för att vi i allmänhet anser det mer värdefullt att vara lediga när andra är lediga. Det är anledningen till OB-tillägg av olika slag.


Kommentarer

Eva-Marie
 • 18:56, 16 december 2014 | 
 • Anmäl
Vilka töntiga argument! Låter som att alla arbetsplatser skulle stå öde om helgdagskonton infördes.

Men hur många dagar handlar det egentligen om? Idag är det många som utöver sommarsemestern har extra semesterdagar. Det funkar att lägga ut dem på övriga året så varför skulle det då inte funka med helgdagskonton?
Foto: Privat

Från chef till skibum – vad hände sen?

En av de gångna årets mest lästa artiklar på tidningenkarriar.se handlade om Mats Erwald som bytte ut toppjobbet mot alptoppar och livet som skibum. Nu är han hemma igen. Karriär ställde frågan: hur gick det?

 • 18 januari

Jusek: Blåljusutredningen missar viktiga grupper

Yrkesgrupper med en avgörande funktion för rättssäkerheten lämnas utanför i blåljusutredningens förslag att införa blåljussabotage som ett nytt brott, menar förbundet. 

 • 18 januari

Annons

Förslag: Skärpt straff för grovt våld eller hot mot tjänsteman

I blåljusutredningens delbetänkande föreslås bland annat att blåljussabotage ska bli ett nytt brott. Samt att det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.  

 • 17 januari

Min karriär : Mikael Ribbenvik

Foto: Pressbild

”Jobbet är ett av de mest stimulerande som finns”

I dag är han Migrationsverkets generaldirektör. Men karriären hade kunnat få ett abrupt slut när en nyanställd och nervös Mikael Ribbenvik råkade köra in i en betongvägg med myndighetens buss. Första dagen på jobbet.

 • 16 januari

Annons

Foto: Pressbild

”Intresset för Justitiapriset har blivit större”

Den 3 maj avgörs årets upplaga av Justitiapriset, som efter #metoo lägger större vikt vid de tävlande advokatbyråernas arbete mot sexuella trakasserier. "#Metoo har satt fokus på ett grundläggande problem i samhället", säger prisets grundare Louise Meijer. 

 • 12 januari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Ny omgång av Justitiapriset

Justitiapriset delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som jobbar bäst med jämställdhet. Nu har anmälan till årets upplaga öppnat.  

 • 9 januari
Foto: Shutterstock

Mest klickat under 2017

Nyutexaminerades löner, karriärbyten och myndighetsflyttar. Det är dags att se tillbaka på 2017. Här är några av de mest lästa artiklarna från Jusektidningen Karriärs arkiv. 

 • 8 januari

Mitt första jobb : Sunit Mehrotra

Foto: Privat

”Då lärde jag mig att sätta kunden i första rummet”

Sunit Mehrotra är grundare av reklambyrån King. Men karriären började som säljare på skidbutiken Reddevil. Här berättar han om tidiga minnen – och lärdomar – från arbetslivet. 

 • 22 december
Foto: Stressmottagningen / Shutterstock

Psykologen: Så laddar du om under ledigheten

Hur bär man sig åt för att komma tillbaka med nytt bränsle efter bara några veckors ledighet? Är det ens möjligt? Vi ställde frågan till Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen. 

 • 21 december

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag arbetar sedan flera år på ett kommunalt bolag. I dagsläget är min fru hemma på föräldraledighet med vårt tredje barn. Tyvärr har hon blivit sjuk och har ibland inte möjlighet att vara själv hemma. För att klara vardagen måste jag vabba ibland ...

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter