Fredag 20 april

Intervjun:  Jonas Vlachos

"Med fasta helgdagar är det lättare att planera"

Med ett röddagskonto i stället för fasta helgdagar kan den anställde själv välja lediga högtider. Mångfaldsvänligt och bra för en jämn bemanning, menar förespråkarna. Och visst vore det skönt om fler satt i tekniksupporten på juldagen när du ringer om en krånglande ny julklapps-padda? Men forskaren och nationalekonomen Jonas Vlachos ser stora samhällsrisker.

 Jonas Vlachos är nationalekonom och forskare vid Stockholms universitet.
Foto: Magnus Laupa

Du har tunga argument mot idén, vilka är viktigast?
– Om man ser på systemet ur arbetsplatsens perspektiv är vi mer effektiva på jobbet när andra också arbetar. Då kan vi vara hyfsat säkra på att nå de personer som vi behöver ha kontakt med. Väldigt ofta arbetar de inte på samma arbetsplats.

Vilka problem kan uppstå?
– Mest tydligt blir det här argumentet om vi funderar på den basala samhällsservicen. För oss är det bra att veta när man kan få tag på myndighetspersoner. Det samma gäller affärspartners. Om var och en kan ta ledigt efter eget önskemål försvåras koordinationen. Den viktigaste poängen med heldagsledighet är att den koordinerar ledighet och arbete mellan olika personer.

Du menar också att helgdagskonton inte alltid är bra för privatlivet?
– Det påverkar våra möjligheter att fira olika högtider. Om vi börjar fira individuell midsommar kanske det inte blir så roligt, eftersom vi inte vet hur många som kan delta på vårt midsommarfirande.

Något mer?
– Och så har vi skolan där föräldrar från olika branschen och verksamheter har kontakt. Om barnen tar ledigt när föräldrarna plockar ut sina dagar från röddagskontot skulle undervisningsplaneringen försvåras och undervisningen bli besvärligare att genomföra.

Kan vi inte ta ansvar för koordinationen själva?
– Det finns till exempel ett värde i att jag befinner mig på jobbet på vardagarna så att sådana som du kan få tag på mig för en intervju. Det är förmodligen en faktor som jag inte tar med i ett eget beslut om ledighet. Jag tar nog bara hänsyn till hur det fungerar för mig, inte hur omgivningen påverkas.

Ser du inga fördelar med att individen själv får välja helgdagar?
– Jo, vi har olika behov. Personer med andra religionen är kristendom och från andra länder firar andra helgdagar. Det finns naturligvis ett värde i att kunna förlägga ledigheten exakt efter eget huvud, ungefär som semestern fungerar. Den kan du i viss mån bestämma själv. Många tycker nog att det är rimligt att skrota de allmänna helgdagarna och utöka antalet semesterdagar. Å andra sidan kan den som firar andra helgdagar lösa problemet genom att ta semester.

Finns det inte sektorer i arbetslivet som skulle tjäna på röddagskonton?
– Jo, inom till exempel sjukvården måste man ha personer som jobbar helger och går jour. Brandförsvaret måste fungera även på nyårsafton.

Så …?
– Jag återupprepar det första argumentet. Med fasta helgdagar är det lättare för arbetsgivarna att planera för den bemanning som behövs, men de får betala för det. Arbetsgivaren betalar för att vi i allmänhet anser det mer värdefullt att vara lediga när andra är lediga. Det är anledningen till OB-tillägg av olika slag.


Kommentarer

Eva-Marie
 • 18:56, 16 december 2014 | 
 • Anmäl
Vilka töntiga argument! Låter som att alla arbetsplatser skulle stå öde om helgdagskonton infördes.

Men hur många dagar handlar det egentligen om? Idag är det många som utöver sommarsemestern har extra semesterdagar. Det funkar att lägga ut dem på övriga året så varför skulle det då inte funka med helgdagskonton?
Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter