Onsdag 21 mars

Arbetsliv

Kreativitet – lika stort som kärlek

Kreativitet. Ordet möter oss bland annat i platsannonser och när männi-skor ska berätta något bra om sig själva. Men vad finns bakom det ibland slentrianmässiga användandet av begreppet? Vi har talat med två som tar kreativitet i arbetslivet på allvar.

– Alla som vill vara kvar i arbetslivet behöver utveckla sina skaparförmågor. Icke kreativa jobb tas på sikt helt över av maskiner, säger kreativitetskonsulten Bengt Renander, 49.

Han har tidigare varit bland annat regissör och manusförfattare och driver nu företaget Kreativitetsutveckling AB.

Farida Rasulzada är lektor vid psykologiska institutionen, Lunds universitet, och har doktorerat på en avhandling om kreativitet i arbetslivet:
– Min forskning visar att kreativitet inte bara ger mer lönsamma och effektiva företag och organisationer, utan också bättre mående hos personalen.

– Det är ett lika stort begrepp som kärlek. Men för mig betyder det förmågan att lösa problem som inte har någon färdig lösning, säger Bengt Renander.

Farida Rasulzada menar att det handlar om förmågan att skapa nya idéer som har ett värde för företaget eller organisationen.
– Om kreativiteten inte leder till någon innovation så har ju företaget ingen nytta av den.

Hon poängterar dock att det måste få vara tillåtet att ibland misslyckas i sina strävanden.
– Ledningen bör uppmuntra personalen att ta mer risker, det är då verkligt nya och bra idéer kan komma fram, när man vågar gå utanför ramarna.

I sin forskning har hon bland annat kommit i kontakt med två internationellt verksamma svenska företag i högteknologibranschen. Ett hundratal personer, såväl akademiker som verkstadsarbetare, intervjuades.

– Väldigt många av de anställda har idéer om hur deras del i verksamheten ska kunna förbättras men får varken tid eller resurser att utveckla idéerna. Jag såg till och med exempel på bestraffning, till exempel indragen bonus, om man gick utanför ordinarie arbetsuppgif-ter.

För mycket struktur murar in arbetsplatsen i rädsla, menar Bengt Renander:
– Strukturer måste ge utrymme för kaos, eftersom nya idéer kommer ur det oväntade.

Kreativitet efterlyses i många platsannonser. Men vet arbetsgivarna då egentli-gen vad de pratar om?
– Nej det tror jag inte. Sannolikt menar många arbetsgivare att de vill ha anställda med positiv inställning, glada personer. Men en kreativ person är någon som rör upp och rör om. Man ger sig ut i det okända och tar risker, inte alltid med lyckat resultat, säger Bengt Renander som i augusti utkommer med sin fjärde bok: Kreativitet för livet (Viva förlag).

Han pratar om vikten av arbetsmiljöer där vi kan känna oss trygga och tillåts vara oss själva.

Hur skapas då kreativa arbetsplatser?
– Ledningen kan på samma sätt som föräldrar uppmuntra sina barn till äventyr och kreativitet. Det ger resultat, menar Farida Rasulzada . För den skull ska inte ledningen ses som uppfostrare till personalen. Men ju mer utrymme individen får, desto mer kreativ blir arbetsplatsen. Sedan är det förstås upp till individen att ta chansen och utnyttja utrymmet.

Forskaren och konsulten är helt eniga om att alla människor har en kreativ ådra, det gäller bara att gräva fram den.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter