Tisdag 17 oktober

Kreativitet gynnar både personal och affärer

En innovativ organisation, ett kreativt klimat och en ledning som lyssnar på sin personal är gynnsamt för både företaget och de anställda visar en doktorsavhandling.

Farida Rasulzada vid Institutionen för psykologi på Lunds universitet har nyligen blivit doktor på ämnet.

I sin doktorsavhandling Organizational creativity and psychological well-being, har Farida Rasulzada undersökt sambandet mellan en kreativ arbetsplats och de anställdas välbefinnande inom internationella storföretag i Sverige.

Resultaten visar tydligt att en kreativ organisation får anställda som känner sig entusiastiska, engagerade och positiva.

Farida Rasulzada liknar arbetsplatsen vid en dockteater med givna roller som till exempel pessimisten, politikern och kannibalen. Delar i hennes avhandling är gestaltade i form av scener som utspelar sig mellan karaktärerna under bland annat en kaffepaus.
- Psykologiskt är det lättare att våga känna igen sig i en marionett. Gestalterna gör att man kan se på sin situation med andras ögon och det blir lättare att upptäcka saker som behöver förändras, säger Rasulzada.

Testa: är din arbetsplats kreativ?

1. Lyssnar din chef på dig? Har ni dialoger eller monologer?
2. Är det tillåtet att misslyckas?
3. Får du uppmuntran att vara kreativ och komma med nya idéer?
4. Har du och dina kollegor chans att göra er hörda i frågor som rör företagets utveckling?
5. Använder ni ett uppmuntrande språk på arbetsplatsen eller stoppas nya idéer av kommentarer som ”Nej, det har vi redan provat” eller ”Det är ändå ingen idé”?

 • Text: Margaretha Eldh   |
 •  2007-11-15, 11.06. Senast ändrad 2007-11-15, 11.18.

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober

Annons

Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Annons

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Foto: Shutterstock

Så mycket får nyutexaminerade i lön

28 558 kronor. Det är den genomsnittliga medellönen för nyutexaminerade inom Juseks yrkesgrupper. Jämfört med tidigare mätningar syns ökningar framför allt inom kommunal sektor – och arbetslösheten ligger långt under rikssnittet. 

 • 3 oktober
Foto: Delphi

Byråer utbyter erfarenheter för ökad jämställdhet

Antalet kvinnliga advokater som når partnernivå på landets byråer är få. Projektet Level the Playing Field lanserades för två år sedan för att skapa en förändring. I förra veckan bjöds alla byråer som deltog in till ett panelsamtal för att diskutera hur jämställdhetsarbetet har gått hittills. 

 • 2 oktober
Foto: Ellika Henrikson

Hon är ny krönikör i Karriär

Journalisten Agnes Arpi är ny krönikör i Karriär. I senaste numret skriver hon om teknik, sin generations dansbaneelände och apparnas fördelar och nackdelar. Vi ställde fem frågor till henne.

 • 28 september

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter