Lördag 17 mars

Porträttet: Maravgi Staifo - Maravgi fann nyckeln till svenska samhället

En vinterdag 1976 kommer en 17-årig assyrier-syrian från Istanbul till Södertälje.
Nu, 25 år senare, är han åter i samma stad som stadsjurist.
- Redan som barn hade jag en stark vilja att studera. Sverige gav mig möjligheten, konstaterar Maravgi Staifo.

Maravgi fann nyckeln

till svenska samhället

En vinterdag 1976 kommer en 17-årig assyrier-syrian från Istanbul till Södertälje.
Nu, 25 år senare, är han åter i samma stad som stadsjurist.
- Redan som barn hade jag en stark vilja att studera. Sverige gav mig möjligheten, konstaterar Maravgi Staifo.

Vi träffas en måndagsförmiddag i stadshuset i Södertälje. I receptionen hänger bilder på bemärkta Södertäljebor som Björn Borg och Hasse Tellemar.
Plus en för journalisten obekant man vid namn Kennedy Bakiricioglu.
- En framstående assyrisk-syriansk fotbollspelare, förklarar Marvgi Staifo när vi skakat hand.
Hans tjänsterum är påtagligt spartanskt. Dock har bokhyllorna packats fulla med juridisk litteratur.
- Som stadsjurist är jag en sorts back up och internkonsult för kommunens tjänstemän. Exempelvis kan det handla om vilka handlingar som är sekretessbelagda eller vilka regler som gäller vid omhändertagande av barn.
Maravgi Staifo tillträdde sitt jobb i augusti 2001. Då hade han, efter jur kand-examen, bland annat hunnit sitta ting på länsrätten i Göteborg samt arbetat som jurist på länsstyrelsens rättsenhet i Västra Götalands län.
-  När jag såg tjänsten här utlyst blev jag genast intresserad. Min fru och våra fem barn är dock fortfarande i Göteborg och jag veckopendlar hit.

Från Mesopotamien

Att en assyrier-syrian har speciella känslor för Södertälje, är kanske inte så konstigt. Här bor uppskattningsvis över 10 000 assyrier-syrianer.
Men, varför denna dubbla benämning..?
- Vi är kristna assyrier. Vårt språk är syriska, som är ett semitiskt språk och släkt med arabiska och hebreiska.
- Men det finns ju också ett land som heter Syrien, och för att undvika sammanblandning kallar vi oss i Sverige för assyrier-syrianer.

Maravgi Staifo och hans landsmän daterar sitt ursprung till det bibliska tvåflodslandet, Mesopotamien. Delar av Gamla Testamentet är skrivna på syriska.
Så småningom kom folkgruppen att spridas till flera länder inom det ottomanska riket, som motsvarar dagens Syrien, Irak och Turkiet.
- Under första världskriget utsattes vi för ett folkmord där mer än tre fjärdedelar strök med. Åren 1914 och 1915 kallas fortfarande i folkmun för "Seifo", som betyder "Svärdets år", berättar Maravgi Staifo.
När Kemal Atatürk utropade det moderna Turkiet på 20-talet följde också krav på att alla, oavsett bakgrund, skulle assimileras och tala turkiska.
- Vår grupp blev alltmer utsatt. På 60-talet började en utvandringsvåg och från att på 70-talet ha varit närmare 150 000, är vi nu bara några tusen kvar i Turkiet, berättar Maravgi Staifo.
Själv föddes och växte han upp i byn Kritho Diito, vilket på syriska betyder "kyrkbyn".
- Vi var den enda homogent kristna byn i sydöstra Turkiet. Som 16-åring flyttade jag till Istanbul och fick jobb hos släktingar.
- Men tillvaron där var osäker. Man kände sig trängd, var tvungen att tala turkiska och var rädd för att ens tala om sitt ursprung.

Kallt stå i Södertälje

Lösningen blev en biljett till Sverige och Södertälje. Dit hade redan vid 60-talets slut en grupp assyrier-syrianer kommit, genom Världskyrkorådets försorg.
- Hur det var att plötsligt stå i Södertälje? Kallt! Och språket förstod jag ju inte alls.
Maravgi Staifo fick till en början bo hos en släkting. Redan efter en vecka var han igång med svenskstudierna.

- Jag insåg genast att språket skulle bli nyckeln till det svenska samhället. Utan språket är det mycket svårt att hävda sig.
Via en specialinrättad arbetsförmedling fick en grupp assyrier-syrianer jobb på Electrolux i Motala. Maravgi Staifo följde med och fortsatte studierna på ett AMU-center.
- Efter en tid kunde jag så pass hyfsad svenska, att jag blev familjepedagog och tolk för en grupp landsmän i Mjölby.
- Därefter fortsatte jag studierna, genom att läsa in såväl svenska högstadiet som gymnasiet.
Nu är vi i Göteborg och det är slutet på 80-talet. Maravgi Staifo skriver in sig vid universitetet för att läsa statvetenskap, men sadlar snart om till juridik.
- Min bakgrund spelade säkert in. I mitt gamla hemland hade jag knappast, som tillhörande en minoritet, fått chansen att studera juridik.
- Tillhör man en liten grupp som haft det svårt, inser man också vikten av lag och medborgerliga rättigheter.
Av 160 studenter i Maravgi Staifos kull fanns en polska, som dock snart slutade, och en ungrare i andra generationen.
- Alla andra var svenskar. Men jag kände mig aldrig utanför eller särbehandlad. Fast, jag var ju litet äldre än de andra och hade redan skaffat familj.

Bilden inte bara mörk

Varför är det fortfarande så, att svenskfödda ur arbetarklassen samt invandrare är underrepresenterade vad gäller högre studier?
- Bilden är inte bara mörk, svarar Maravgi Staifo. Min äldsta dotter läser juridik och i hennes klass finns flera studenter som är andra generationens invandrare. Ibland har man så bråttom i Sverige och tror att detta med integration måste ske omgående.
Hur ser du på segregationen, exempelvis i boendet?
- Här i Södertälje tycker jag kommunen jobbar aktivt med dessa frågor. Utbildning, bostad och jobb är viktiga faktorer för självkänslan.
Vad tycker du om etnisk kvotering?
- Det är ingen bra väg. Kunskap och förtjänst ska styra när en tjänst tillsätts.
- Men utländskt ursprung och ett annorlunda klingande namn får aldrig vara en nackdel när du söker en tjänst!

Det har hunnit bli lunchdags, och vi tar en rask (Maravgi Staifo är en hängiven joggare och badmintonspelare) promenad till en assyrisk-syriansk restaurang.
- En anledning till att min folkgrupp kunnat integreras relativt bra i Sverige är, att vi är vana vid att vara en minoritet. Vi visste också när vi kom hit, att vi knappast skulle kunna återvända och det har underlättat anpassningen, säger Maravgi Staifo under promenaden.

Filosoferar över språk och identitet

Maravgi Staifo filosoferar över språk, länder och identitet.
- Kommer man i vuxen ålder till ett nytt land finns det saker som är mycket svåra att ta igen. Svenska sagor är något jag fått lära mig i takt med att vi fått barn.
- Men jag märker ofta, att mina barn använder ord jag aldrig hört och att jag lär av dem. Där finns en lucka, helt enkelt.
Vad är bäst i den svenska respektive den assyrisk-syrianska kulturen?
- Jag uppskattar mycket den svenska toleransen. Att man kan ha skilda åsikter men ändå vara vänner och att individens integritet är så viktig här.
- Från mitt gamla hemland uppskattar jag familjesammanhållningen och hur man ställer upp för varandra.
Tillbaka i stadshuset berättar Maravgi Staifo, att även om han har assyrisk-syrianskt ursprung, så har hans nuvarande tjänst på intet sätt någon speciell koppling till invandrarfrågor.
En tidning skrev om dig under rubriken "Förebild för unga invandrare".
- Ja, fast det vet jag inte om jag är. Det fanns en tid då en del invandrare tänkte, att "det spelar ingen roll om jag studerar för jag får ändå inget jobb".
- Nu tycker jag det börjat vända och möjligen är jag ett bevis på att det lönar sig att studera.
Du har inga "enkla framgångsrecept"?
- Nej. Inte annat än att man måste veta vad man vill. Och att allting har sitt pris. Vill du lyckas måste du också försaka en del.
- En stor del av mitt liv har jag tillbringat ensam med mina studier, först svenskan och så juridiken. Fast, å andra sidan har jag ju även hunnit gifta mig och få fem barn, så jag känner mig väldigt lyckligt lottad.

 • Text: Sören Viktorsson   |
 •  2002-02-14, 10.10. Senast ändrad 2002-02-14, 09.40.

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars
Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Annons

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Jusek har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet.

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Annons

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Shutterstock

Tänk på det här om du vabbar

Vad gäller egentligen vid vård av sjukt barn och vad är viktigt att ha i åtanke vid "vobbande"? Juseks ombudsman Emma Ehnmark Olséni tipsar och ger råd.

 • 2 mars

Ledarskap : Utvecklingssamtal

Foto: Shutterstock/Pressbild

Så kan utvecklingssamtalet bli en succé

Utvecklingssamtal kan, rätt använt, vara ett sätt att öka engagemang, stärka relationer och höja lönsamheten. Det menar affärsutvecklaren Sara Roos, som efter att själv blivit besviken efter flera utvecklingssamtal skrev en bok om hur de kan användas som strategiskt verktyg. 

 • 1 mars
Foto: Shutterstock

PTK: Lägre förtroende för privata pensionsrådgivare

Var tredje privatanställd tjänsteman har fått en mer negativ bild av privatrådgivare i pensions- och försäkringsbranschen under det senaste året, visar en undersökning från PTK. Juseks pensionsexpert Åsa Harvig Göthberg uppmanar de som känner sig osäkra att läsa på om pensionen. 

 • 27 februari
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter