Onsdag 20 september

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Porträttet: Maravgi Staifo - Maravgi fann nyckeln till svenska samhället

En vinterdag 1976 kommer en 17-årig assyrier-syrian från Istanbul till Södertälje.
Nu, 25 år senare, är han åter i samma stad som stadsjurist.
- Redan som barn hade jag en stark vilja att studera. Sverige gav mig möjligheten, konstaterar Maravgi Staifo.

Maravgi fann nyckeln

till svenska samhället

En vinterdag 1976 kommer en 17-årig assyrier-syrian från Istanbul till Södertälje.
Nu, 25 år senare, är han åter i samma stad som stadsjurist.
- Redan som barn hade jag en stark vilja att studera. Sverige gav mig möjligheten, konstaterar Maravgi Staifo.

Vi träffas en måndagsförmiddag i stadshuset i Södertälje. I receptionen hänger bilder på bemärkta Södertäljebor som Björn Borg och Hasse Tellemar.
Plus en för journalisten obekant man vid namn Kennedy Bakiricioglu.
- En framstående assyrisk-syriansk fotbollspelare, förklarar Marvgi Staifo när vi skakat hand.
Hans tjänsterum är påtagligt spartanskt. Dock har bokhyllorna packats fulla med juridisk litteratur.
- Som stadsjurist är jag en sorts back up och internkonsult för kommunens tjänstemän. Exempelvis kan det handla om vilka handlingar som är sekretessbelagda eller vilka regler som gäller vid omhändertagande av barn.
Maravgi Staifo tillträdde sitt jobb i augusti 2001. Då hade han, efter jur kand-examen, bland annat hunnit sitta ting på länsrätten i Göteborg samt arbetat som jurist på länsstyrelsens rättsenhet i Västra Götalands län.
-  När jag såg tjänsten här utlyst blev jag genast intresserad. Min fru och våra fem barn är dock fortfarande i Göteborg och jag veckopendlar hit.

Från Mesopotamien

Att en assyrier-syrian har speciella känslor för Södertälje, är kanske inte så konstigt. Här bor uppskattningsvis över 10 000 assyrier-syrianer.
Men, varför denna dubbla benämning..?
- Vi är kristna assyrier. Vårt språk är syriska, som är ett semitiskt språk och släkt med arabiska och hebreiska.
- Men det finns ju också ett land som heter Syrien, och för att undvika sammanblandning kallar vi oss i Sverige för assyrier-syrianer.

Maravgi Staifo och hans landsmän daterar sitt ursprung till det bibliska tvåflodslandet, Mesopotamien. Delar av Gamla Testamentet är skrivna på syriska.
Så småningom kom folkgruppen att spridas till flera länder inom det ottomanska riket, som motsvarar dagens Syrien, Irak och Turkiet.
- Under första världskriget utsattes vi för ett folkmord där mer än tre fjärdedelar strök med. Åren 1914 och 1915 kallas fortfarande i folkmun för "Seifo", som betyder "Svärdets år", berättar Maravgi Staifo.
När Kemal Atatürk utropade det moderna Turkiet på 20-talet följde också krav på att alla, oavsett bakgrund, skulle assimileras och tala turkiska.
- Vår grupp blev alltmer utsatt. På 60-talet började en utvandringsvåg och från att på 70-talet ha varit närmare 150 000, är vi nu bara några tusen kvar i Turkiet, berättar Maravgi Staifo.
Själv föddes och växte han upp i byn Kritho Diito, vilket på syriska betyder "kyrkbyn".
- Vi var den enda homogent kristna byn i sydöstra Turkiet. Som 16-åring flyttade jag till Istanbul och fick jobb hos släktingar.
- Men tillvaron där var osäker. Man kände sig trängd, var tvungen att tala turkiska och var rädd för att ens tala om sitt ursprung.

Kallt stå i Södertälje

Lösningen blev en biljett till Sverige och Södertälje. Dit hade redan vid 60-talets slut en grupp assyrier-syrianer kommit, genom Världskyrkorådets försorg.
- Hur det var att plötsligt stå i Södertälje? Kallt! Och språket förstod jag ju inte alls.
Maravgi Staifo fick till en början bo hos en släkting. Redan efter en vecka var han igång med svenskstudierna.

- Jag insåg genast att språket skulle bli nyckeln till det svenska samhället. Utan språket är det mycket svårt att hävda sig.
Via en specialinrättad arbetsförmedling fick en grupp assyrier-syrianer jobb på Electrolux i Motala. Maravgi Staifo följde med och fortsatte studierna på ett AMU-center.
- Efter en tid kunde jag så pass hyfsad svenska, att jag blev familjepedagog och tolk för en grupp landsmän i Mjölby.
- Därefter fortsatte jag studierna, genom att läsa in såväl svenska högstadiet som gymnasiet.
Nu är vi i Göteborg och det är slutet på 80-talet. Maravgi Staifo skriver in sig vid universitetet för att läsa statvetenskap, men sadlar snart om till juridik.
- Min bakgrund spelade säkert in. I mitt gamla hemland hade jag knappast, som tillhörande en minoritet, fått chansen att studera juridik.
- Tillhör man en liten grupp som haft det svårt, inser man också vikten av lag och medborgerliga rättigheter.
Av 160 studenter i Maravgi Staifos kull fanns en polska, som dock snart slutade, och en ungrare i andra generationen.
- Alla andra var svenskar. Men jag kände mig aldrig utanför eller särbehandlad. Fast, jag var ju litet äldre än de andra och hade redan skaffat familj.

Bilden inte bara mörk

Varför är det fortfarande så, att svenskfödda ur arbetarklassen samt invandrare är underrepresenterade vad gäller högre studier?
- Bilden är inte bara mörk, svarar Maravgi Staifo. Min äldsta dotter läser juridik och i hennes klass finns flera studenter som är andra generationens invandrare. Ibland har man så bråttom i Sverige och tror att detta med integration måste ske omgående.
Hur ser du på segregationen, exempelvis i boendet?
- Här i Södertälje tycker jag kommunen jobbar aktivt med dessa frågor. Utbildning, bostad och jobb är viktiga faktorer för självkänslan.
Vad tycker du om etnisk kvotering?
- Det är ingen bra väg. Kunskap och förtjänst ska styra när en tjänst tillsätts.
- Men utländskt ursprung och ett annorlunda klingande namn får aldrig vara en nackdel när du söker en tjänst!

Det har hunnit bli lunchdags, och vi tar en rask (Maravgi Staifo är en hängiven joggare och badmintonspelare) promenad till en assyrisk-syriansk restaurang.
- En anledning till att min folkgrupp kunnat integreras relativt bra i Sverige är, att vi är vana vid att vara en minoritet. Vi visste också när vi kom hit, att vi knappast skulle kunna återvända och det har underlättat anpassningen, säger Maravgi Staifo under promenaden.

Filosoferar över språk och identitet

Maravgi Staifo filosoferar över språk, länder och identitet.
- Kommer man i vuxen ålder till ett nytt land finns det saker som är mycket svåra att ta igen. Svenska sagor är något jag fått lära mig i takt med att vi fått barn.
- Men jag märker ofta, att mina barn använder ord jag aldrig hört och att jag lär av dem. Där finns en lucka, helt enkelt.
Vad är bäst i den svenska respektive den assyrisk-syrianska kulturen?
- Jag uppskattar mycket den svenska toleransen. Att man kan ha skilda åsikter men ändå vara vänner och att individens integritet är så viktig här.
- Från mitt gamla hemland uppskattar jag familjesammanhållningen och hur man ställer upp för varandra.
Tillbaka i stadshuset berättar Maravgi Staifo, att även om han har assyrisk-syrianskt ursprung, så har hans nuvarande tjänst på intet sätt någon speciell koppling till invandrarfrågor.
En tidning skrev om dig under rubriken "Förebild för unga invandrare".
- Ja, fast det vet jag inte om jag är. Det fanns en tid då en del invandrare tänkte, att "det spelar ingen roll om jag studerar för jag får ändå inget jobb".
- Nu tycker jag det börjat vända och möjligen är jag ett bevis på att det lönar sig att studera.
Du har inga "enkla framgångsrecept"?
- Nej. Inte annat än att man måste veta vad man vill. Och att allting har sitt pris. Vill du lyckas måste du också försaka en del.
- En stor del av mitt liv har jag tillbringat ensam med mina studier, först svenskan och så juridiken. Fast, å andra sidan har jag ju även hunnit gifta mig och få fem barn, så jag känner mig väldigt lyckligt lottad.

 • Text: Sören Viktorsson   |
 •  2002-02-14, 10.10. Senast ändrad 2002-02-14, 09.40.

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september

Annons

Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Livet bakom fasaden : WE EFFECT

Foto: Dave Lemke

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

 • 12 september

Annons

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september
Foto: Shutterstock

Var fjärde nyutexad vill byta jobb – inom ett år

Nyutexaminerade studenter inom Juseks yrkesgrupper är attraktiva på arbetsmarknaden – majoriteten får jobb redan inom tre månader efter examen. Samtidigt vill var fjärde byta jobb inom ett år. 

 • 7 september
Foto: Shutterstock

Regeringen och V vill införa avdragsrätt för fackavgift

Regeringen och Vänsterpartiet har under budgetförhandlingarna enats om att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Man är också överens om att ta bort en karensdag i a-kassan. 

 • 6 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb med likvärdigt ansvar, men med mer betalt och större möjlighet till utveckling. Egentligen vill jag stanna kvar där jag är eftersom jag trivs bra. Hur ska jag tänka – och hur tar jag upp det med min chef för att se om de kan matcha erbjudandet?

KRÖNIKAN

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter