Onsdag 25 april

Bytte domstolsbanan mot internationell IT-karriär

Har man en far som varit ordförande för Juseks domare och har man själv basat över förbundets yngre jurister, då torde väl framtidsbanan vara utstakad…
Men en bit in på notarietjänstgöringen sade Anna Dyhre, 29, upp sig och flyttade till London utan att ens ha jobb.
– Det strider ju mot alla regler. Men jag ångrar mig inte ett ögonblick och här har jag verkligen fått växa.

Vid London bridges södra fäste ligger en stor katedral och en bit därintill har IT-företaget The Dialog Corporation sitt huvudkontor.
– ”This is Änä Dajre”, lät det på telefonsvararen vid första kontaktförsöket.
– Anna Dyhre, presenterar sig nu en ung kvinna med pigg blick, när jag så träder in i det kontorslandskap där hon sedan ett och ett halvt år tillbaka har sin arbetsplats.
En sekreterare kommer med kaffe och jag minns första intrycket av Anna, på ett Jusek-fullmäktige för många år sedan. Kammarrättslagmannen Gunnar Dyhre satt ordförande och unga Anna skulle i egenskap av syjf-ordförande göra ett inlägg för prioriterade noterielöner:
– Ärade fullmäktigeledamöter, ärade förbundsstyrelseledamöter, pappa!
Anna Dyhre skrattar gott åt hågkomsten.
– Mitt engagemang fortsatte och fram till i fjol hann jag också med en period i förbundsstyrelsen.
Redan i sin jur kand, från Lund 1996, hade Anna fått med såväl utbytesterminer utomlands som internationell rätt och ekonomi.
Efter examen jobbade hon sedan ett år på media- och kommunikationsföretaget Universum i Stockholm och reste mycket på Danmark, Norge och Finland.
– Men så tänkte jag att jag skulle ”bli vuxen” och sökte och fick ting i Lidköping. En jättetrevlig tingsrätt men det kändes också väldigt invant med tanke på min bakgrund.

Rastlös själ
Åtta månaders senare fick pojkvännen Michal Kalinowski jobb på PricewaterhouseCoopers corporate finance-avdelning i London. I Anna Dyhres vågskål låg nu tryggheten mot äventyret…
– Jag är en rastlös själ och har alltid haft internationella intressen. Tog jag inte chansen skulle jag riskera att ”bli fast” i Sverige.
Anna och pojkvännen sov på madrass hos svenska vänner i London de första veckorna. Via Internet hittade de sedan en tvåa i Chelsea till det facila priset av cirka 14 000 kronor i månaden.
Och ”Miss Dajre” började gå runt till privata ”recruitment agencies” för att söka jobb.
– Lidköpings tingsrätt sade dem inte så mycket. Men de var väldigt öppna och en akademisk examen är värdefull här. Engelska utbildningar är inte så yrkesinriktade, utan en akademisk examen kan leda till många olika typer av jobb.
I augusti i fjol anställdes så ex-notarien från Lidköping på världsomspännande it-företaget The Dialog Corporation, som bland annat samlar in och systematiserar information från databaser, för att sedan sälja den vidare till sina företagskunder.
– Säg att du vill veta något om hjortron i Finland. Slår du på Yahoo får du en mängd ovidkommande träffar. Men via vår sökmotor får du bara sådant som kommer från de seriösa databaser vi har kontrakt med, berättar Anna.

Svår engelska
Hur var första dagen på nya jobbet i främmande landet?
– Det var tufft och allt var nytt. Man tror exempelvis att man kan engelska, för att den som gjorde anställningsintervjun talade Oxford-engelska.
– Så kom jag till arbetsplatsen och skulle jobba med killar och tjejer från East End eller Essex som talar dialekt…
– I början var det bara att bita ihop och kämpa på.
Anna Dyhres titel är ”Key Account Manager”, vilket hon förklarar:
– Jag sköter ett antal nyckelkunder inom bank och finans. Uppgiften är att serva dem och se till att de är nöjda och helst också ökar användningen av våra tjänster.
Så du åker cab London runt om dagarna?
– Nej du! Vi åker kommunalt. Men jag har verkligen fått se mycket såväl av London som landet i övrigt.
Hur reagerar kunderna på dig som svenska?
– Mycket positivt. London är ju dessutom kosmopolitiskt, så en del kunder är också utlänningar.
Officiellt börjar arbetsdagen 9 och slutar 17.30. Men i praktiken är det viktigaste att var och en når upp till sina säljmål.
En person med Annas arbetsuppgifter har en grundlön om 20 000–25 000 pund per år (ett pund är drygt 13 svenska kronor).
– Resten beror på resultatet och gör man bra ifrån sig kan man få lika mycket till i provision. På detta kommer sedan 30 procent i skatt.
En fish och chips-försäljare har naturligtvis inte riktigt lika bra betalt och England ÄR ett klassamhälle. Men, det är en myt att den svenska välfärden skulle vara så överlägsen, menar Anna och hänvisar till egna erfarenheter:
– När jag blev sjuk och skulle till doktorn tog jag med mig mitt kreditkort. Men det kostade inget. Han remitterade mig till sjukhus och där var det också gratis. Även medicinen var helt kostnadsfri.
– Karensdagar existerar inte och man kan vara sjuk några veckor utan någon ekonomisk förlust.
För att balansera bilden tillägger dock Anna att föräldraledigheten bara är tolv veckor och att anställningstryggheten är sämre än i Sverige.
– Uppstår problem kan du få en skriftlig varning före uppsägning, och många föredrar då att säga upp sig själva istället för att få ”bad references”.

Ingen arbetslöshet
– Å andra sidan finns det praktiskt taget ingen arbetslöshet här i London idag för välutbildad arbetskraft.
Mörkret har lagt sig över huvudstaden i det som en gång var ett imperium och vi lämnar Dialog och promenerar mot London Bridge. Samtalet kommer in på det utanförskap som nästan alltid hör till utlandsboende.
– Jag blir ju aldrig engelska utan är och förblir en ”alien”. Utöver att jag ibland träffar arbetskamraterna på puben efter arbetet, har jag få engelska vänner.
– Istället får man många nya svenska vänner här och lär känna folk från världens alla hörn. Det är en oerhört spännande och berikande upplevelse.
Och med snabbtåget Eurostar är du i Paris på två timmar.
What about Lidköping? Settle down? Kids?
– Allt har sin tid. Nu vill jag stannar här några år. Kanske söka jobb inom bank och finans, svarar Anna Dyhre och när vi står mitt på London Bridge tillägger hon:
– Ibland om kvällarna när jag går över bron mot tunnelbanan, tänker jag för mig själv: Jag gjorde det. Nu är jag en på jobbet. Och London är min stad!

 

 • Text: Sören Viktorsson   |
 •  2002-03-12, 08.39.
Foto: Shutterstock/Kathy Hutchins

Vill öka effektiviteten – Elon Musks 7 råd till anställda

I ett mejl till medarbetarna på elbilsföretaget Tesla ger Elon Musk sju råd som ska öka företagets effektivitet. Han skriver också att anledningen att man har stängt ner produktionen av Model 3 på två fabriker är förberedelser för att mer än dubbla produktionstakten av modellen.

 • 22 april
Foto: Shutterstock

Rödljus på skrivbordet ledde till färre avbrott

På en avdelning på ABB har man testat ett system med lampor som känner av hur upptagen någon är. De lyser grönt när det går bra att störa – och rött när personen är upptagen. Det har lett till högre produktivitet och färre avbrott, berättar teamleader Mikael Ohlsson, när Jusektidningen Karriär ringer upp för att kolla hur testet har gått.

 • 20 april

Annons

Årets studentstad är utsedd

Östersund har fått utmärkelsen Årets studentstad 2018/2019, som delas ut av Sveriges förenade studentkårer (SFS). Att studenter kan vara med och påverka utvecklingen är en av anledningarna till utmärkelsen.

 • 20 april
Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Annons

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april
Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april
Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter