Tisdag 21 november

Bytte domstolsbanan mot internationell IT-karriär

Har man en far som varit ordförande för Juseks domare och har man själv basat över förbundets yngre jurister, då torde väl framtidsbanan vara utstakad…
Men en bit in på notarietjänstgöringen sade Anna Dyhre, 29, upp sig och flyttade till London utan att ens ha jobb.
– Det strider ju mot alla regler. Men jag ångrar mig inte ett ögonblick och här har jag verkligen fått växa.

Vid London bridges södra fäste ligger en stor katedral och en bit därintill har IT-företaget The Dialog Corporation sitt huvudkontor.
– ”This is Änä Dajre”, lät det på telefonsvararen vid första kontaktförsöket.
– Anna Dyhre, presenterar sig nu en ung kvinna med pigg blick, när jag så träder in i det kontorslandskap där hon sedan ett och ett halvt år tillbaka har sin arbetsplats.
En sekreterare kommer med kaffe och jag minns första intrycket av Anna, på ett Jusek-fullmäktige för många år sedan. Kammarrättslagmannen Gunnar Dyhre satt ordförande och unga Anna skulle i egenskap av syjf-ordförande göra ett inlägg för prioriterade noterielöner:
– Ärade fullmäktigeledamöter, ärade förbundsstyrelseledamöter, pappa!
Anna Dyhre skrattar gott åt hågkomsten.
– Mitt engagemang fortsatte och fram till i fjol hann jag också med en period i förbundsstyrelsen.
Redan i sin jur kand, från Lund 1996, hade Anna fått med såväl utbytesterminer utomlands som internationell rätt och ekonomi.
Efter examen jobbade hon sedan ett år på media- och kommunikationsföretaget Universum i Stockholm och reste mycket på Danmark, Norge och Finland.
– Men så tänkte jag att jag skulle ”bli vuxen” och sökte och fick ting i Lidköping. En jättetrevlig tingsrätt men det kändes också väldigt invant med tanke på min bakgrund.

Rastlös själ
Åtta månaders senare fick pojkvännen Michal Kalinowski jobb på PricewaterhouseCoopers corporate finance-avdelning i London. I Anna Dyhres vågskål låg nu tryggheten mot äventyret…
– Jag är en rastlös själ och har alltid haft internationella intressen. Tog jag inte chansen skulle jag riskera att ”bli fast” i Sverige.
Anna och pojkvännen sov på madrass hos svenska vänner i London de första veckorna. Via Internet hittade de sedan en tvåa i Chelsea till det facila priset av cirka 14 000 kronor i månaden.
Och ”Miss Dajre” började gå runt till privata ”recruitment agencies” för att söka jobb.
– Lidköpings tingsrätt sade dem inte så mycket. Men de var väldigt öppna och en akademisk examen är värdefull här. Engelska utbildningar är inte så yrkesinriktade, utan en akademisk examen kan leda till många olika typer av jobb.
I augusti i fjol anställdes så ex-notarien från Lidköping på världsomspännande it-företaget The Dialog Corporation, som bland annat samlar in och systematiserar information från databaser, för att sedan sälja den vidare till sina företagskunder.
– Säg att du vill veta något om hjortron i Finland. Slår du på Yahoo får du en mängd ovidkommande träffar. Men via vår sökmotor får du bara sådant som kommer från de seriösa databaser vi har kontrakt med, berättar Anna.

Svår engelska
Hur var första dagen på nya jobbet i främmande landet?
– Det var tufft och allt var nytt. Man tror exempelvis att man kan engelska, för att den som gjorde anställningsintervjun talade Oxford-engelska.
– Så kom jag till arbetsplatsen och skulle jobba med killar och tjejer från East End eller Essex som talar dialekt…
– I början var det bara att bita ihop och kämpa på.
Anna Dyhres titel är ”Key Account Manager”, vilket hon förklarar:
– Jag sköter ett antal nyckelkunder inom bank och finans. Uppgiften är att serva dem och se till att de är nöjda och helst också ökar användningen av våra tjänster.
Så du åker cab London runt om dagarna?
– Nej du! Vi åker kommunalt. Men jag har verkligen fått se mycket såväl av London som landet i övrigt.
Hur reagerar kunderna på dig som svenska?
– Mycket positivt. London är ju dessutom kosmopolitiskt, så en del kunder är också utlänningar.
Officiellt börjar arbetsdagen 9 och slutar 17.30. Men i praktiken är det viktigaste att var och en når upp till sina säljmål.
En person med Annas arbetsuppgifter har en grundlön om 20 000–25 000 pund per år (ett pund är drygt 13 svenska kronor).
– Resten beror på resultatet och gör man bra ifrån sig kan man få lika mycket till i provision. På detta kommer sedan 30 procent i skatt.
En fish och chips-försäljare har naturligtvis inte riktigt lika bra betalt och England ÄR ett klassamhälle. Men, det är en myt att den svenska välfärden skulle vara så överlägsen, menar Anna och hänvisar till egna erfarenheter:
– När jag blev sjuk och skulle till doktorn tog jag med mig mitt kreditkort. Men det kostade inget. Han remitterade mig till sjukhus och där var det också gratis. Även medicinen var helt kostnadsfri.
– Karensdagar existerar inte och man kan vara sjuk några veckor utan någon ekonomisk förlust.
För att balansera bilden tillägger dock Anna att föräldraledigheten bara är tolv veckor och att anställningstryggheten är sämre än i Sverige.
– Uppstår problem kan du få en skriftlig varning före uppsägning, och många föredrar då att säga upp sig själva istället för att få ”bad references”.

Ingen arbetslöshet
– Å andra sidan finns det praktiskt taget ingen arbetslöshet här i London idag för välutbildad arbetskraft.
Mörkret har lagt sig över huvudstaden i det som en gång var ett imperium och vi lämnar Dialog och promenerar mot London Bridge. Samtalet kommer in på det utanförskap som nästan alltid hör till utlandsboende.
– Jag blir ju aldrig engelska utan är och förblir en ”alien”. Utöver att jag ibland träffar arbetskamraterna på puben efter arbetet, har jag få engelska vänner.
– Istället får man många nya svenska vänner här och lär känna folk från världens alla hörn. Det är en oerhört spännande och berikande upplevelse.
Och med snabbtåget Eurostar är du i Paris på två timmar.
What about Lidköping? Settle down? Kids?
– Allt har sin tid. Nu vill jag stannar här några år. Kanske söka jobb inom bank och finans, svarar Anna Dyhre och när vi står mitt på London Bridge tillägger hon:
– Ibland om kvällarna när jag går över bron mot tunnelbanan, tänker jag för mig själv: Jag gjorde det. Nu är jag en på jobbet. Och London är min stad!

 

 • Text: Sören Viktorsson   |
 •  2002-03-12, 08.39.
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Under de senaste veckorna har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Igår publicerade DN ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen. 

 • 20 november

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Annons

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november
Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november

Annons

Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november
Foto: Stefan Söderström

Chefens bäst före-datum beror på självmedkänsla

Självmedkänsla är avgörande för din hållbarhet som chef. Det visar färsk forskning från Stockholms universitet. "Men en dålig arbetsmiljö bör inte lösas med självhjälpskurser", konstaterar forskaren Christin Mellner.

 • 7 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter