Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Skippa klapparna och res bort i jul

Forskningen säger att vi blir lyckligare av upplevelser än nya prylar. Därför är det värt att satsa några semesterdagar på en resa över jul och nyår.

Till Kanarieöarna reser alla. Välj därför Kap Verde med evighetslånga sandstränder, spännande kultur och små tavernor där du kan ägna kvällen åt god mat och småprat med kyparen.
Foto: Fotolia

För mig flyter förra årets jul och dess klappar ihop i minnet med alla andra liknande jular.
Men julen för ett par år sedan när jag och sambon reste utan våra ungdomar till den lilla medeltida byn Gattières i södra Frankrike minns jag däremot som igår.
Den katolska mässan på julaftons kväll inledde firandet. I bänkraderna hördes ett konstant sorl av kyrkobesökare som diskuterade de läckra rätterna på morgondagens viktiga franska jullunch medan prästen mässade utan att bry sig om församlingens mummel. Plötsligt springer en stor hund in i kyrkan. Överlycklig. Svansen daskar från vänster till höger. Efter att ha sprungit på tomma gator hade hon äntligen hittat den plats där byns alla invånare gömt sig. Jag log med hela ansiktet.
Vilken gemenskap kyrkan utstrålade!

Vi gjorde rätt, jag och sambon, som åkte bort den julen när våra respektive barn firade med andra än oss. I alla fall om man litar på forskningen och professor Petra Lindfors på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.
– En orsak till att upplevelser gör oss lyckligare än prylar är att den sker tillsammans med andra människor. För parrelationer är det hälsofrämjande i sig, säger hon.
– Inköp av en dyr sak kan göra dig lycklig i stunden, men välbefinnandet är inte bestående på samma sätt som upplevelser tillsammans med personer som du trivs med.
Petra Lindfors är väl insatt i positiv psykologi, det som i dagligt tal kallas lyckoforskning.
Redan Aristoteles funderade över vad som gjorde oss lyckliga. Nu, 2 000 år senare, kan forskarna sammanfatta vetandet i några punkter:
Inköp av en pryl kan göra oss lyckliga för stunden, medan investeringar i upplevelser ger oss en mer utdragen lyckokänsla.
Prylen blir ganska snabbt en del av vardagen, medan upplevelsen repriseras i vårt minne och lyckokänslan kan till och med bli starkare med tiden.
En orsak kan vara att upplevelsen, i motsatt till prylinköp, delas med andra personer.

Du som individ är summan av dina erfarenheter, inte summan av dina inköp. Just därför är en resa vid jul och nyår en bra investering. Själva planeringen av resan, och förväntningarna inför den, kan vara inledningen på den lyckokänsla som en lyckad resa bygger upp inom oss.
Om resan blir som vi hoppats, förstås. 
– Allt handlar om balans. Vi kan ha helt orimliga förväntningar på resan och kan i våra tankar föreställa oss perfekt snö i backen och en glad familj.
– Men det behöver inte bli så. Kanske finns underliggande konflikter i gruppen som blossar upp. Kanske börjar det snöa och blåsa, och familjen måste sitta inne i fjällstugan en hel dag.
Petra Lindfors avråder ändå inte från att satsa på upplevelsen.
– Den kan bli lite jobbig men samtidigt utvecklande för oss som par eller familj.
En annan invändning är att lyckokänslan av upplevelsen inte alltid slår prylinköpet för varje enskild individ. Forskningsresultaten gäller på gruppnivå.
– Enskilda personer kan njuta mycket av saker. Vi är alla olika, säger Petra Lindfors.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar