Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Det var i och för sig inte veckorna efter nyår, men för fyra och ett halvt år sedan hade jag ett krossat hjärta i bröstet och en negativt stressande arbetssituation runt halsen. Det ledde till att tankar och känslor gick bärsärk innanför skallbenet, dygnet runt. Sömnbristen tärde på kropp och knopp men jag gick till jobbet varje dag ändå och efter tre månaders kaos blev det kortslutning i hjärnan.

Stressen utlöste en sjukdom jag alltid bär på och medicineras för, epilepsi. Det går att sätta fingret på att jag blev sjuk i epilepsi i och med anfallen, men i efterhand har jag funderat på om det verkligen var då jag blev sjuk ”på riktigt”. Jag var ju sönderstressad och i psykisk obalans även före anfallen. En del sjukdomar kan vara svåra att definiera och därmed svåra att söka hjälp för när feber, ryggvärk, brutna armar och rinnande blod saknas.

Det finns ett begrepp som kallas sjuknärvaro. Det innebär att du halv- eller helsjuk går till jobbet för att arbeta av den där pappershögen eller för att kollegerna inte ska få dubbel arbetsbörda. Ingen annan än du har ju koll på den här kunden/kontot. Forskning visar att sjuknärvaro inverkar negativt på både företagets ekonomi och den längre sjukfrånvaron. Prestationsnedsättning på grund av sjuknärvaro beräknas enligt flera studier kosta mer än sjukfrånvaro.
Gunnar Bergström, Karolinska Institutet, är en av forskarna bakom en rapport från 2009 om sjuknärvarons påverkan på arbetsliv och hälsa i Sverige. Där framkom att personer som uppger att de arbetar ofta trots hälsoproblem dessutom i högre utsträckning hamnar i längre sjukskrivningar inom de närmaste åren. Mer omfattande sjuknärvaro ledde till framtida sjukfrånvaro. Ny forskning från visar också att en person som arbetar trots hälsoproblem beräknas prestera 60-65 procent av sin förmåga, jämfört med en normal dag då den presterar ungefär 90 procent.
– Och det innebär ju att sjuknärvaron egentligen kan kosta mer än sjukfrånvaron för arbetsgivarna, säger Gunnar Bergström.

Men är det alltid dåligt att jobba halvsjuk? Nej, menar Gunnar Bergström. Här har arbetsgivaren ett stort ansvar för att skapa en arbetsmiljö som är hälsosam och som tillåter öppenhet, flexibilitet och möjlighet att exempelvis arbeta hemifrån. Att arbeta med en lättare förkylning är normalt sett inte farligt, om den inte smittar andra och den anställde vid behov har möjlighet att hålla lite lägre tempo. För personer med psykisk ohälsa pågår en diskussion om det kan vara bra att gå till jobbet, trots symtom. Forskningsresultat visar att insatser som är arbetsinriktade hjälper personer fortare tillbaks i jobb än om insatsen enbart är kliniskt inriktad på att personen ska må bättre.

Kerstin Ekberg, professor i arbetslivsinriktad rehabilitering vid Linköpings universitet, har också forskat på sjukfrånvaro och rehabilitering. Personer som arbetar mot kunder, klienter och patienter, är överrepresenterade i gruppen sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Men akademiker är hemma längre efter sjukdom och får också mer stöd vid återgång till arbete och hjälp från arbetsgivarna kring anpassning av arbetsuppgifter och arbetstider. När det gäller vad som är mest effektivt för återgång till arbete efter sjukskrivning för psykisk ohälsa finns det ingen tydlig slutsats att dra utifrån forskningen, det finns helt enkelt inte tillräckligt många studier att utgå från. 

2009 var det enligt Försäkringskassan rekordlågt antal sjukskrivningar efter att de hade sjunkit konstant i fyra år. Sedan började de öka. Stressrelaterade sjukdomar står för 66 procent av ökningen av sjukskrivningarna de senaste sju åren. Betyder det att vi är klenare än tidigare generationer? Det är faktiskt inte första gången i världshistorien som hjärnstress, trötthet och utmattning uppstår bland stora grupper.

En person som föreläst i detta ämne är den nyligen avlidna professorn i idé- och lärdomshistoria, Karin Johannisson. I en artikel i tidningen Ny Teknik berättade hon hur båda våra senaste millenniumskiften har präglats av allt snabbare förändringstakt, kring 1900 var det industrialiseringen och 2000 kom it-användandet. Och under båda perioderna pressade sig människor mer och mer och den psykiska ohälsan ökade. Kvinnliga telegrafister kring sekelskiftet ansågs till exempel löpa förhöjd risk att bli sjuka i neurasteni, ett slags allomfattande diagnos med trötthet som främsta kännetecken, skrev Johannisson i Ny teknik.

Det är inte så konstigt att fler och fler av oss går omkring med hjärnor som beter sig som snurrleksaker med tanke på de enorma informationsflöden vi omger oss med, och de digitaliseringar och effekt­iviseringsprocesser som pågår i dagens samhälle.

Jag gick till jobbet varje dag under perioden före anfallen, trots att jag inte alls mådde bra psykiskt. Det hjälpte mig visserligen, men vissa dagar var jag mentalt inte där mer än halvtid. Om jag ser på mig själv som en kugge i ett maskineri tillförde jag säkert en hel del grus. Säkerligen hade jag sluppit både anfall och sjukskrivning om jag tordats lätta på trycket och pratat med chefen om att jag kände mig stressad och olycklig. Om jag brutit mig fri från Luther, insett att jag inte var oumbärlig, tagit en sak i taget, vågat misslyckats. Då hade jag dessutom troligtvis gjort ett mycket bättre jobb.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari

Annons

Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

Annons

Till Kanarieöarna reser alla. Välj därför Kap Verde med evighetslånga sandstränder, spännande kultur och små tavernor där du kan ägna kvällen åt god mat och småprat med kyparen.
Foto: Fotolia

Skippa klapparna och res bort i jul

Forskningen säger att vi blir lyckligare av upplevelser än nya prylar. Därför är det värt att satsa några semesterdagar på en resa över jul och nyår.

  • 18 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar