Lördag 25 mars

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Prestige med mycket pappatid

Tidigare var pappor frånvarande familjeförsörjare. Men i dag vill även arbetsnarkomaner hämta på förskolan och skjutsa till fotbollsträningar. När tid är den ultimata lyxen har superpappan blivit intresserad av att ta ansvar på riktigt.

Tidigare var pappor frånvarande familjeförsörjare. Men i dag är det prestige med mycket pappatid
Foto: Colourbox

När jag och Albert går hem från skolan är det som vanligt. Min sjuårige son har så mycket att avhandla: den lyckade dribblingen på innebandyn, rymdskeppet han och kompisarna byggde med lego och favoritreplikerna från filmen vi såg kvällen innan. Men sedan säger han något överraskande:
– Vi var bara fyra i klassen i dag.
Egentligen borde jag inte bli förvånad. Under skollov och ledigheter är det mer regel än undantag att de flesta inte är på plats i klassrummet. Men jag förstår fortfarande inte hur kalkylen går ihop.
Hur kan så många ha tid att vara hemma med barnen under höst-, sport och påsklov? För att inte tala om alla klämdagar och sommarledigheter?
Visst, de kan ha sparat dagar i den generösa föräldraförsäkringen. Men det finns ju ändå ett jobb att sköta. Och brände de inte alla dagar när de var hemma med barnen i ett och ett halvt år?
När jag frågar runt bland bekanta som har barn i ungefär samma ålder (sju, fyra och två) är svaren entydiga. Flexibla arbetstider ger möjlighet att börja tidigt eller sluta sent, vilket betyder att arbetsveckan kan fyllas i förtid. Dessutom jobbar många lite med vänsterhanden under loven: svarar på mejl och ringer några samtal då och då. Mor- och farföräldrar hjälper också till att hålla barnen borta från förskola och fritis.

Men varför egentligen? Barnomsorgen har aldrig varit bättre. En gång i tiden slogs Alva Myrdal och andra med näbbar och klor för den rätt som många i dag inte till fullo vill utnyttja.
Mest verkar det handla om att tid i dag är vår största extravagans. Undersökningar visar att många av dagens konsumenter inte längre definierar lyx i form av Pradaväskor eller Teslabilar, utan som balans i livet. En balans som kan användas för att göra det man verkligen tycker om och gärna sådant som är tidsödande: långkok, trädgårdspyssel eller surdegsbröd.
För vissa kommer det alltid vara viktigt att visa upp sitt överdåd i form av vulgärt stora stadsjeepar eller motor­båtar. Men för andra tycks den typen av tänkande alltmer ersättas av det forskarna kallar för transformationslyx: att vi med alla medel försöker bli bättre versioner av oss själva.
Här kommer papparollen in i bilden. En modern svensk man 2016 är inte som min farfar Helmer, fabriksarbetaren som efter att ha stämplat ut från Nitro Nobel jobbade i den egna minkfarmen. Han är inte heller som min pappa Lennart, jämställd make och den som oftast lagade mat men som varken var föräldraledig eller vabbade särskilt ofta.
Vill jag själv få samma applåder som farsan fick efter att ha svängt ihop sin grönpepparsgryta med hasselbacks­potatis måste jag göra paradrätten på höstlovet – tillsammans med Albert, Edith och Vega vid spisen. Och detta ska givetvis pumpas ut i sociala medier.
Tanken lockar mer i teorin än i praktiken, om jag ska vara riktigt ärlig. Problemet är att vi som vill vara både ansvarstagande småbarnsföräldrar och samtidigt göra karriär sällan talar klarspråk.

I stället är vi mästare på att inför varandra – och kanske framför allt på Facebook – snickra en falsk bild av att vi utan ansträngning tar sex veckors semester under sommaren, tre i samband med jul och givetvis kompar ut under höst-, sport- och påsklov. Det skapar ett outtalat grupptryck som få vågar kritisera av rädsla för anklagelser om att man struntar i sina barn.
Men det här är en livsstil som endast vissa kan ägna sig åt. Den förutsätter flexibla arbetstider, moderna chefer och hjälpsamma mor- och farföräldrar. En taxichaufför, undersköterska på akuten eller lokalvårdare har betydligt svårare att få ekvationen att gå ihop än den rut-kramande medelklassen med fluffiga arbetsbeskrivningar.

En obekväm fråga är också varför barnen till varje pris ska undvika förskola eller fritids på loven. Är det för deras skull? Eller är det för att pappa vill känna sig som en bättre människa än sin egen far? Kan det vara så att han redan har så hög inkomst och många löneförmåner att enda sättet att få högre status är att ha telefonmöte i sandlådan?

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 22 februari

Ledarskap : Omorganisation

Foto: Samir Soudah

Filosofera fram den nya organisationen

Trots minutiös planering blir omorganisationer lätt en storm med människor som motarbetar varandra. Med ett existensfilosofiskt perspektiv på människan kan det undvikas.

 • 22 februari

Annons

Ärendet : Jusek griper in

Arbetsgivaren hittade på egna pensionsregler

Att hålla koll på tjänstepensionen är viktigt, men svårt. Särskilt när arbetsgivaren hänvisar till både fel regler och fel avtal. "Jag var beredd att ge upp många gånger. Det hade inte gått utan Jusek," säger Anna.

 • 22 februari

"Färre och större kommuner att föredra"

Regeringen har tillsatt en kommunutredning. Men uppdraget är alltför försiktigt formulerat, anser Juseks opinionsbildare Margareta Wilhelmsson.

 • 21 februari

Annons

Mitt första jobb : Eva-Lena Frick

Foto: Maria Ottosson

Hon går mot framtida segrar

"Jag minns inte om jag sökte eller om jag bara halkade in, men mitt första jobb var som simlärare för barn under sommarlovet. På den tiden hade man inte simskolan inomhus, utan i insjöar. Det ser man sällan nu för tiden."

 • 21 februari

Min karriär : Henrik Storm Dyrssen

Med en brinnande själ för välfärden

Henrik Storm Dyrssen brinner så mycket för bättre fungerande välfärd att han kallar sig ”eldsjäl”. Men i starten av karriären sparkade han folk på investmentbanken UBS i London.

 • 21 februari

Annons

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 21 februari

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

 • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

 • 5 december

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

 • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar