Söndag 22 oktober

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

Illustration: Team Hawaii

Från Sundsvall har ett 20-tal kundrådgivare digitala möten med kunder i hela Sverige. Rådgivarna på SEB Pension & Försäkring, Remote Advisory Centre kopplar upp sig och delar skärm med kunderna, både företag och privatpersoner. Antingen möts man ansikte mot ansikte eller så kan man enbart dela presentationer och annat material. Med bank-id görs digitala avslut.
– Distansrådgivningsmötet kompletterar det fysiska mötet. Vissa affärsfrågor behöver vi ändå träffas kring, säger Henrik Wahlberg, chef på SEB Pension & Försäkring, Remote Advisory Centre.

Han berättar att kundnöjdheten är stor, kunderna uppskattar att inte behöva ta sig till ett bankkontor för att få information, rådgivning eller göra affärer. Det är inte bara hållbart utan effektiviteten har också ökat, i snitt tar ett samtal 30–35 minuter.
– Vår verksamhet är ett komplement till våra övriga tjänster.

Ur ett arbetsmarknadsperspektiv ser han inte den här digitaliseringen av banktjänster som en försämring. Däremot kan det krävas nya kunskaper och färdigheter. 
– Vi pratar oerhört mycket om kundupplevelsen. För att vara effektiv och pedagogisk när mötet sker via en delad skärm kan det behövas en annan typ av kompetens. Själva mötesformen kommer att utvecklas, säger Henrik Wahlberg.

Även Charlotta Kronblad, jurist som skriver en avhandling på Chalmers om hur digitaliseringen påverkar affärsjuridiken, är inne på att den här stora samhällsomvandlingen kommer att skapa fler arbetstillfällen för jurister. Inte färre.
– Förenklade och standardiserade arbetsuppgifter försvinner och samhällets ökade komplexitet gör att juristjobben blir fler och mer avancerade, säger hon och exemplifierar med företagsförvärv. 

Förr satt man och bläddrade i pärmar. I dag kan man med hjälp av mjukvara omedelbart hitta den information man letar efter. 
– Många jag har intervjuat har ett behov av en annan kompetens: ett slags IT-kunnig paralegal som kan söka i och hantera system. De bör kunna det juridiska språket och informationssystemen, säger hon.
Problemet som digitaliseringen skapar för juristbranschen, och i synnerhet för advokatbyråerna, är betalningsmodellen.
– Branschen har haft en viss logik, där man säljer per timme. Då blir det en konflikt när det kommer in en annan logik, säger Charlotta Kronblad. 

 Juristbyråerna är på uppåtgående. De är inte lika hårt reglerade som advokatbyråer och kan lättare anpassa sig till den nya verkligheten. De får äga andra verksamheter och kan ha en sidoverksamhet inom legal tech, till exempel e-signeringsbolag. Prenumerationer på tjänster, i stället för timdebitering, satsar även vissa advokatbyråer på.
– En annan förändring är att även mindre spelare i dag kan göra komplexa transaktioner. Och att det krävs mer allmänt affärskunnande, man behöver sätta in juridiken i ett helhetsperspektiv, säger Charlotta Kronblad.

Jämfört med länder i stora språkområden ligger den svenska juristbranschen efter, menar hon. Och det handlar inte om att man är konservativ.
– Digitaliseringen bygger på skalfördelar, det finns mer poäng med att standardisera om det finns mycket av något. Sverige är ett litet språkområde och länder där man talar ett världsspråk är därför drivande.
Om hon ska ge ett råd så är det att vara öppen för ny teknik och hur man bäst skapar affärer kring det verksamheten levererar. 

En färsk rapport från Konkurrensverket bekräftar Charlotta Kronblads slutsatser. Enligt den digitaliseras juridiska tjänster, mindre byråer åtar sig mer komplexa ärenden och onlinebaserade aktörer pressar priserna. Allt sker relativt långsamt. Den första förändringen skedde när man gick från analogt till digitalt. Då försvann många advokatsekreterare. Nästa fas är när moderna databaser och mjukvaror gör att stora mängder information kan sammanställas med automation. Där är vi nu. 

Den tredje fasen kommer vara när artificiell intelligens, som kan dra slutsatser och ge rekommendationer, börjar att användas. Så här kommenterar Konkurrensverkets utredare Christian Sandström, docent vid Chalmers, fenomenet:
– Användandet av artificiell intelligens befinner sig än så länge på experimentstadiet. De stora aktörerna provar sig fram för att kunna utvärdera vilka möjligheter som finns på området. 

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter