Onsdag 23 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

Illustration: Team Hawaii

Från Sundsvall har ett 20-tal kundrådgivare digitala möten med kunder i hela Sverige. Rådgivarna på SEB Pension & Försäkring, Remote Advisory Centre kopplar upp sig och delar skärm med kunderna, både företag och privatpersoner. Antingen möts man ansikte mot ansikte eller så kan man enbart dela presentationer och annat material. Med bank-id görs digitala avslut.
– Distansrådgivningsmötet kompletterar det fysiska mötet. Vissa affärsfrågor behöver vi ändå träffas kring, säger Henrik Wahlberg, chef på SEB Pension & Försäkring, Remote Advisory Centre.

Han berättar att kundnöjdheten är stor, kunderna uppskattar att inte behöva ta sig till ett bankkontor för att få information, rådgivning eller göra affärer. Det är inte bara hållbart utan effektiviteten har också ökat, i snitt tar ett samtal 30–35 minuter.
– Vår verksamhet är ett komplement till våra övriga tjänster.

Ur ett arbetsmarknadsperspektiv ser han inte den här digitaliseringen av banktjänster som en försämring. Däremot kan det krävas nya kunskaper och färdigheter. 
– Vi pratar oerhört mycket om kundupplevelsen. För att vara effektiv och pedagogisk när mötet sker via en delad skärm kan det behövas en annan typ av kompetens. Själva mötesformen kommer att utvecklas, säger Henrik Wahlberg.

Även Charlotta Kronblad, jurist som skriver en avhandling på Chalmers om hur digitaliseringen påverkar affärsjuridiken, är inne på att den här stora samhällsomvandlingen kommer att skapa fler arbetstillfällen för jurister. Inte färre.
– Förenklade och standardiserade arbetsuppgifter försvinner och samhällets ökade komplexitet gör att juristjobben blir fler och mer avancerade, säger hon och exemplifierar med företagsförvärv. 

Förr satt man och bläddrade i pärmar. I dag kan man med hjälp av mjukvara omedelbart hitta den information man letar efter. 
– Många jag har intervjuat har ett behov av en annan kompetens: ett slags IT-kunnig paralegal som kan söka i och hantera system. De bör kunna det juridiska språket och informationssystemen, säger hon.
Problemet som digitaliseringen skapar för juristbranschen, och i synnerhet för advokatbyråerna, är betalningsmodellen.
– Branschen har haft en viss logik, där man säljer per timme. Då blir det en konflikt när det kommer in en annan logik, säger Charlotta Kronblad. 

 Juristbyråerna är på uppåtgående. De är inte lika hårt reglerade som advokatbyråer och kan lättare anpassa sig till den nya verkligheten. De får äga andra verksamheter och kan ha en sidoverksamhet inom legal tech, till exempel e-signeringsbolag. Prenumerationer på tjänster, i stället för timdebitering, satsar även vissa advokatbyråer på.
– En annan förändring är att även mindre spelare i dag kan göra komplexa transaktioner. Och att det krävs mer allmänt affärskunnande, man behöver sätta in juridiken i ett helhetsperspektiv, säger Charlotta Kronblad.

Jämfört med länder i stora språkområden ligger den svenska juristbranschen efter, menar hon. Och det handlar inte om att man är konservativ.
– Digitaliseringen bygger på skalfördelar, det finns mer poäng med att standardisera om det finns mycket av något. Sverige är ett litet språkområde och länder där man talar ett världsspråk är därför drivande.
Om hon ska ge ett råd så är det att vara öppen för ny teknik och hur man bäst skapar affärer kring det verksamheten levererar. 

En färsk rapport från Konkurrensverket bekräftar Charlotta Kronblads slutsatser. Enligt den digitaliseras juridiska tjänster, mindre byråer åtar sig mer komplexa ärenden och onlinebaserade aktörer pressar priserna. Allt sker relativt långsamt. Den första förändringen skedde när man gick från analogt till digitalt. Då försvann många advokatsekreterare. Nästa fas är när moderna databaser och mjukvaror gör att stora mängder information kan sammanställas med automation. Där är vi nu. 

Den tredje fasen kommer vara när artificiell intelligens, som kan dra slutsatser och ge rekommendationer, börjar att användas. Så här kommenterar Konkurrensverkets utredare Christian Sandström, docent vid Chalmers, fenomenet:
– Användandet av artificiell intelligens befinner sig än så länge på experimentstadiet. De stora aktörerna provar sig fram för att kunna utvärdera vilka möjligheter som finns på området. 

Fler uppsagda får högre lön på nytt jobb

Antalet uppsagda tjänstemän minskar. Samtidigt får fler av dem högre lön när de börjar på nytt jobb. TRR Trygghetsrådets halvårsstatistik pekar på en stark arbetsmarknad för tjänstemännen.

 • 22 augusti

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ivan skulle omplaceras till en lägre tjänst

Chefen informerade Ivan om att han inte uppfyllde arbetsgivarens förväntningar i sitt yrkesutövande. De ville omplacera honom och erbjöd en okvalificerad tjänst – och lägre lön.

 • 21 augusti

Annons

Min karriär : Tahero Nori

”Jag lyssnar på magkänslan”

Entreprenören Tahero Nori sa upp sig när han var 27 år och investerade allt han hade för att starta eget. Efter tre år har han nått hela vägen.

 • 21 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Annons

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter