Onsdag 13 december

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

Illustration: Team Hawaii

Från Sundsvall har ett 20-tal kundrådgivare digitala möten med kunder i hela Sverige. Rådgivarna på SEB Pension & Försäkring, Remote Advisory Centre kopplar upp sig och delar skärm med kunderna, både företag och privatpersoner. Antingen möts man ansikte mot ansikte eller så kan man enbart dela presentationer och annat material. Med bank-id görs digitala avslut.
– Distansrådgivningsmötet kompletterar det fysiska mötet. Vissa affärsfrågor behöver vi ändå träffas kring, säger Henrik Wahlberg, chef på SEB Pension & Försäkring, Remote Advisory Centre.

Han berättar att kundnöjdheten är stor, kunderna uppskattar att inte behöva ta sig till ett bankkontor för att få information, rådgivning eller göra affärer. Det är inte bara hållbart utan effektiviteten har också ökat, i snitt tar ett samtal 30–35 minuter.
– Vår verksamhet är ett komplement till våra övriga tjänster.

Ur ett arbetsmarknadsperspektiv ser han inte den här digitaliseringen av banktjänster som en försämring. Däremot kan det krävas nya kunskaper och färdigheter. 
– Vi pratar oerhört mycket om kundupplevelsen. För att vara effektiv och pedagogisk när mötet sker via en delad skärm kan det behövas en annan typ av kompetens. Själva mötesformen kommer att utvecklas, säger Henrik Wahlberg.

Även Charlotta Kronblad, jurist som skriver en avhandling på Chalmers om hur digitaliseringen påverkar affärsjuridiken, är inne på att den här stora samhällsomvandlingen kommer att skapa fler arbetstillfällen för jurister. Inte färre.
– Förenklade och standardiserade arbetsuppgifter försvinner och samhällets ökade komplexitet gör att juristjobben blir fler och mer avancerade, säger hon och exemplifierar med företagsförvärv. 

Förr satt man och bläddrade i pärmar. I dag kan man med hjälp av mjukvara omedelbart hitta den information man letar efter. 
– Många jag har intervjuat har ett behov av en annan kompetens: ett slags IT-kunnig paralegal som kan söka i och hantera system. De bör kunna det juridiska språket och informationssystemen, säger hon.
Problemet som digitaliseringen skapar för juristbranschen, och i synnerhet för advokatbyråerna, är betalningsmodellen.
– Branschen har haft en viss logik, där man säljer per timme. Då blir det en konflikt när det kommer in en annan logik, säger Charlotta Kronblad. 

 Juristbyråerna är på uppåtgående. De är inte lika hårt reglerade som advokatbyråer och kan lättare anpassa sig till den nya verkligheten. De får äga andra verksamheter och kan ha en sidoverksamhet inom legal tech, till exempel e-signeringsbolag. Prenumerationer på tjänster, i stället för timdebitering, satsar även vissa advokatbyråer på.
– En annan förändring är att även mindre spelare i dag kan göra komplexa transaktioner. Och att det krävs mer allmänt affärskunnande, man behöver sätta in juridiken i ett helhetsperspektiv, säger Charlotta Kronblad.

Jämfört med länder i stora språkområden ligger den svenska juristbranschen efter, menar hon. Och det handlar inte om att man är konservativ.
– Digitaliseringen bygger på skalfördelar, det finns mer poäng med att standardisera om det finns mycket av något. Sverige är ett litet språkområde och länder där man talar ett världsspråk är därför drivande.
Om hon ska ge ett råd så är det att vara öppen för ny teknik och hur man bäst skapar affärer kring det verksamheten levererar. 

En färsk rapport från Konkurrensverket bekräftar Charlotta Kronblads slutsatser. Enligt den digitaliseras juridiska tjänster, mindre byråer åtar sig mer komplexa ärenden och onlinebaserade aktörer pressar priserna. Allt sker relativt långsamt. Den första förändringen skedde när man gick från analogt till digitalt. Då försvann många advokatsekreterare. Nästa fas är när moderna databaser och mjukvaror gör att stora mängder information kan sammanställas med automation. Där är vi nu. 

Den tredje fasen kommer vara när artificiell intelligens, som kan dra slutsatser och ge rekommendationer, börjar att användas. Så här kommenterar Konkurrensverkets utredare Christian Sandström, docent vid Chalmers, fenomenet:
– Användandet av artificiell intelligens befinner sig än så länge på experimentstadiet. De stora aktörerna provar sig fram för att kunna utvärdera vilka möjligheter som finns på området. 

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Annons

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november
Foto: Amanda Hjelm

Många intresserade att höra om fallet Kaj Linna

Lokalen var nästintill fullsatt när föreläsningen om fallet Kaj Linna drog igång på Juristklubben igår. Scenen delades av advokaten Thomas Magnusson och den före detta kriminalkommissarien Jan Olofsson, som tillsammans berättade om sina upplevelser och tankar kring vad som hände. 

 • 24 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter