Fredag 20 april

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

Foto: Magnus Glans

Restaurangkedjan Vapiano är en ung arbetsplats, de omkring 500 medarbetarnas snittålder är 22–23 år. Så vad passar väl bättre än att möta de unga vuxna på deras egen arena, tyckte HR-chefen Erik Öhrn. Sedan starten i mars har ett nytt avsnitt av podden #fördetärroligare-
atthakul, vilket också är kedjans motto, släppts varannan fredag. 

– Man pratar mycket om millenials, hur man ska få dem intresserade och kommunicera med dem. Vi har både månadsbrev och Facebook som kommunikationskanaler, podden är ett komplement, berättar han.

Även den som inte arbetar på Vapiano kan lyssna. Genom att sudda ut gränsen mellan internt och externt vill företaget vara transparent. 

Kommunikationsrådgivaren Karin Zingmark berömmer satsningen på en kommunikationskanal som medarbetarna använder. Bland dem upp till 25 år är det vanligare att lyssna på poddar än på internetradio.

– Poddradio är på tillväxt. Och så är det en god idé att inte särskilja intern och extern kommunikation längre. Öppenhet är helrätt i ett komplext medielandskap. Både medarbetare och ledare bidrar till varumärkesbyggandet. Podden blir också ett employer branding-verktyg, säger hon. 

Erik Öhrn fick idén till podcasten när han letade efter bra ledarskapspoddar att lyssna på. Ett av syftena med Vapianos podd är just att intervjua ledare, skildra deras utveckling inom företaget och visa att det går att arbeta sig upp till en chefstjänst.

– Vi kräver inga förkunskaper av dem vi anställer, utan är mer värderingsstyrda. Vi tittar på jobbsökandens attityd och ser om de är en bra match för oss. Via podcasten kan vi informera, inspirera och stänga gapet till huvudkontoret, säger Erik Öhrn. 

Blir det inte ett avstånd till medarbetarna när man mest intervjuar chefer?

– Många av cheferna har börjat på golvet med att laga pasta, därför blir det intressant. Ett av de mest nedladdade avsnitten är en intervju med vår produkt- och kvalitetsansvariga Camilla som började i ”preppen” 2010.

Vapianos poddkoncept har sedan starten breddats med frågestunder tillsammans med medarbetare ute på restauranger och reportage från exempelvis interna tävlingar. Före #metoo gjordes en intervju om sexuella trakasserier med Hotell- och restaurangfackets ordförande.

– Vi försöker blanda högt och lågt. Podden ska vara en kanal för alla.

Tonen mellan Erik Öhrn och hans sidekick Gustaf Sjövall, ansvarig för digital marknadsföring, är småpratig och avslappnad. 

Bakom varje 20–30-minutersavsnitt ligger några timmars arbete, en timmes inspelning och minst lika mycket tid för att redigera. Tre mikrofoner och ett externt ljudkort för omkring 5 000 kronor, plus dator och ett gratis redigeringsprogram är den enda utrustningen. 

– Vi testar oss fram, just nu har vi mellan 80 och 250 lyssnare per avsnitt. Den feedback vi får är att de tycker att det är intressant, säger han.

Det är hård konkurrens i mediebruset. Så hur lyckas man som arbetsgivare med att få medarbetarna att prioritera företagets podcast framför Netflix, Youtube eller andra poddar?

– Det handlar om att förtjäna tiden. Har man jobbat internt med värderingarna så har man riktigt taggade medarbetare som säkerligen lägger 25 minuter på företagets podd. Det är samma med mejl och intranät, säger Karin Zingmark.

Fördelen med en podcast är enligt henne att den är så lätt att ta till sig, man kan lyssna på bussen eller hemma i köket. Nackdelen är att den kan vara resurskrävande.

– För att lyssnaren inte ska tröttna krävs det en långsiktighet och att man skruvar på formen, kanske med kortare avsnitt eller mer medarbetardialog.

En HR-podcast är ett positivt steg, tycker hon, men hon konstaterar sam-
tidigt att det är möjligt att ta internkommunikationen längre i dag. 

– Det är rätt safe, en podcast är ju något som man styr över. Det är inte en dialog. Man kan jämföra med bolag som Klarna och Spotify som jobbar med hash-taggar. På #lifeatspotify och #insideklarna kan medarbetarna skriva vad de vill. Då gäller det att säkerställa att man har rekryterat rätt personal, har ett riktigt starkt varför? och lyckats med sin interna värdegrund, säger hon.

Hon vill också slå ett slag för genomtänkt internkommunikation.

– Den är ofta ett dåligt samvete. Man lägger budgeten på den externa kommunikationen och interkommunikationen hamnar snett. Man trycker ut en massa information, fast det kanske inte är någon som lyssnar, säger hon och råder den som vill starta en medarbetarpodd att först arbeta med företagets värderingar. 

Allt sammantaget är HR-poddandet ändå i sin linda. Så, vad blir nästa HR-kanal efter podden?

– Rörligt, till exempel livesändningar på Facebook. Det kommer redan starkt, säger hon. 

Foto: Shutterstock

Fler kvinnor än män får högre lön på nytt jobb

21 procent fler kvinnor än män höjer sin lön när de byter jobb enligt nya siffror från Trygghetsrådet. "Löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut", säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström.

 • 19 april

Saco-S vill förhandla om villkor vid omlokaliseringar

De statliga förhandlingsorganisationerna har lämnat in en framställan om förhandling till Arbetsgivarverket. Saco-S, Seko och OFR/S, P, O efterlyser en större förståelse för medarbetare när myndigheter omlokaliseras.

 • 18 april

Annons

Foto: Shutterstock/Jusek

Vårbudget: Jusek efterlyser mer pengar till rättsväsendet

Polisen får 200 miljoner extra för att bekämpa organiserad brottslighet och terror i regeringens vårbudget. Bra, men inte bra nog, menar Juseks ordförande Sofia Larsen.

 • 16 april
Foto: Shutterstock

Blandade känslor för aktivitetsbaserat kontor

För att trivas i ett aktivitetsbaserat kontor utan fasta platser ska man vara chef, arbeta mycket i grupp eller ha arbetsuppgifter som inte kräver så mycket koncentration. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • 13 april

Annons

Foto: Shutterstock

Lyckoforskningen kan ge nya perspektiv på välfärden

Att komplettera de traditionella, ekonomiska måtten med subjektivt välbefinnande har varit på tapeten i flera länder – bland annat i Sverige. Så, varför börjar blickarna att riktas mot lyckoforskningen – och vad kan vi lära av den? 

 • 12 april
Foto: Jusek

Jusek lanserar handbok om mentorskapsprogram

I dag släpps Kliv in – handbok för mentorskapsprogram för utrikesfödda, i vilken Juseks erfarenheter av att jobba med mentorskap samlas. "Vi vill med handboken underlätta för, och inspirera fler, arbetsgivare och organisationer att starta mentorskapsprogram för nyanlända", säger Charlotte Tarschys, biträdande samhällspolitisk chef på Jusek.

 • 10 april

Justitieministern: Beredd att öka resurserna

Morgan Johansson (S) möter kritiken från Åklagarmyndigheten med att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar. "Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan", säger han till TT.

 • 9 april
Foto: Pressbild

"Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom. 

 • 5 april

Liten ökning för flexibla anställningar

Utvecklingen på arbetsmarknaden rör sig mot mer flexibla och uppdragsbaserade anställningar – men än dröjer det innan gigekonomin tar över. Det konstaterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en ny rapport.

 • 4 april
Foto: Shutterstock/pressbild

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.

 • 3 april

Balans & livsstil : Återhämtning

Foto: Olof Holdar

"Ni hittar svar utanför policy och värdegrund"

Det här är min sista artikel i formatet Balans & livsstil i Jusektidningen Karriär. Jag vill därför ta tillfället i akt att inte ge er en mängd konkreta tips utan i stället reflektera kring bristen av återhämtning för hjärnan. Det är ett centralt problem i dagens diskussion om stress och psykisk ohälsa, skriver Fredrik Grythberg. 

 • 23 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter