Torsdag 23 november

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation.

Foto: Shutterstock

För åtta år sedan arrangerades Fail Con i San Francisco för första gången. Det var en konferens som gick helt i misslyckandets tecken – på scenen berättade utvalda talare om saker som hade gått åt helskotta, felbedömningar och fatala missuppfattningar för över 400 besökare. Sedan dess har konceptet spridits ut i världen, bland annat till Barcelona, Paris och Tel Aviv.

Formatet Fail Con har under senare år även nått Sverige, och det anordnas regelbundet fuck up-nights (samma koncept, fast på kvällstid) runt om i landet. Det är heller ingen ovanlighet att stora företagsledare berättar om sina misstag i intervjuer och under föreläsningar. Misslyckandet verkar med det ha fått en mer prominent plats, men vad beror det på – och betyder det att vårt förhållande till det har förändrats?

– Det är fler som pratar om misslyckanden i dag än när jag började forska för femton år sedan. Så det finns en trend, konstaterar Farida Rasulzada, som har en doktorsexamen i psykologi och är forskare och universitetslektor vid Lunds universitet. Hon arbetar bland annat med frågor om vad som främjar hälsa, kreativitet och innovation på arbetsplatser.
– Jag tror spontant att det handlar mycket om att vi börjar bli upplysta. Vi får inte ut mer av det traditionella sättet att tänka på, det krävs ett nytt för att vi ska få ny kunskap – och där kan misslyckandet ge nya perspektiv, resonerar hon och fortsätter:
– Eftersom marknaden har blivit så stor, och rymmer så många konkurrenter, måste vi också komma fram till nya lösningar och nya metoder. Vi behöver helt enkelt nya idéer för att överleva och konkurrera.

I sin forskning har Farida Rasulzada sett att öppenhet och acceptans för misslyckanden inom organisationer är en förutsättning för att skapa ett kreativt klimat. Det eftersom misslyckanden, i sin tur, är grundförutsättningen för kreativitet; att skapa någonting nytt innebär att ta en risk – en kan aldrig vara säker på att lyckas.  
– Ofta säger man att organisationer ska främja risktagande. Jag går ett steg längre och menar att man ska främja misstag. Det finns många exempel där kreativitet och innovation har kommit till på just det sättet. Man ska inte vara rädd för att göra ett misstag. Men det beror såklart också på vilket område man arbetar med. I säkerhetsfrågor kanske det inte är så bra med för mycket risktagande. 

Den tajta kopplingen mellan misstag, kreativitet och innovation är också i fokus på ett av Sveriges yngsta museum. I juni i år öppnade Museum of Failure i Helsingborg, och i samband med invigningen väckte det uppmärksamhet i både svenska och utländska medier. Såväl CNN, The Guardian och SVT rapporterade om utställningen och dess innovationer som alla har en sak gemensamt: de lyckades inte lika bra som tillverkarna hade hoppats.

– Den korta versionen av varför jag öppnade museet är att jag tröttnade på alla framgångshistorier som vi tvångsmatas med. Vi glorifierar framgång i dag, säger Samuel West som är museets grundare och kurator.
Han är legitimerad psykolog och forskar om innovationskulturer vid sidan av sitt arbete på museet. Liksom sin kollega Farida Rasulzada konstaterar han att grunden för ett innovativt klimat är att misslyckanden accepteras.
– Museum of Failure är ett sätt att kommunicera mina forskningsresultat. Tanken är att stimulera besökarna att fundera över misslyckandets roll och vår möjlighet att lära av dem, säger han.
– Vi ska inte söka oss till dem, men klyschan att de som inte misslyckas inte heller gör någonting stämmer faktiskt. Människor som tänjer på sina egna gränser misslyckas jättemycket, och det är tack var dem som samhället och teknologin utvecklas.

Det  är onekligen något med alla misslyckade innovationer som väckt vår nyfikenhet. Men hade museet slagit upp sina portar för tio år sedan hade det inte lyckats lika bra, menar Samuel West. På frågan om varför svarar han:
– Kanske för att vi matas med Ted Talks och tråkiga Linkedin-artiklar om framgångshistorier. Det spelar ingen roll vilken bransch det handlar om – det är alltid någon som ska uppmärksamma succéer och det är så tråkigt. Vi är så vana vid det narrativet att det inte längre är intressant. Det har varit uppfriskande att frossa i misslyckanden. 

Men det är inte fullt så enkelt. Samuel West lyfter samtidigt upp att även om vi pratar mer om misslyckanden i dag, får de sällan stå för sig själva. I stället används de som en del av framgångsnarrativet, till exempel i berättelser om företagsledare som mist allt, men rest sig på tio och kommit tillbaka starkare.
– När de berättar om sina misslyckanden så är det en glorifierad situation. Om man är framgångsrik är det okej att dela med sig av det som har gått snett. Om du eller jag skulle göra det är det inte helt okej, eftersom det inte är bestämt att vi är framgångsrika, säger han. 

Farida Rasulzada är också inne på att synen på misslyckandet har ändrats i vissa kontexter, men långt ifrån i alla.  
– Generellt sett är det i de mer traditionella branscherna fortfarande inte okej att göra misstag. Det är någonting som man försöker att undvika och som, om det inträffar, ska sopas under mattan. Men då berövar man organisationen möjligheterna till lärande.
– I grund och botten handlar det om en rädsla för att göra fel, och den kan vara väldigt hämmande för vår prestation och utveckling. Den gör att vi står kvar på samma plats, säger hon.

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 26 juli
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter