Lördag 25 mars

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Minimalism - en trend som vinner mark

Som en motreaktion på en ständigt gasande konsumtionshets slår trendpendeln tillbaka. Nu gäller downsizing, kapselgarderober och mikrohus. Efter år av megastort är minimalistisk livsstil det nya svarta hos medvetna konsumenter.

När författarna Karolina Ringdahl och Magnus Persson flyttade ihop fick de dubletter av allt. Det, och deras spartanska långresor med ryggsäck, fick dem att tänka igenom vad de egentligen behövde.
Foto: Fotolia

Första gången jag möter en minimalist är i mitten av 1990-talet. En klasskamrat har blivit tillsammans med en arkitekt. Lägenhetens inredning består enbart av högblanka skåp i vitt. Utan knoppar. Under hela festen trycker vi fascinerade på skåpluckor för att se vad som döljs inuti. Idag, tjugo år senare, vill jag också bli minimalist. När jag går i närkamp med tre barns leksakshögar drömmer jag om de där vita skåpen som kan dölja allt. Sajter och bloggar  tipsar om allt från hur nedskalat ett linneskåp kan göras till hur få prylar man bör äga. Det är populärt att låta saker leva efter 90/90-regeln. Fråga dig själv: har du använt en speciell sak de senaste 90 dagarna? Kommer du att göra det de kommande 90? Om inte, släng den. Project 333 bygger på att du hårdrensar garderoben och bär 33 plagg i tre månader och sparar tid när du slipper välja kläder.
Och vem behöver en egen borrmaskin som sägs användas en kvart under en livstid? Vi är många som skulle må bra av att byta uppgradering mot downsizing, marknads- mot delningsekonomi.

I tio år har magasinet Camino skrivit om hållbar utveckling. Chefredaktören Johanna Stål ser en trend i att äga mindre för att frigöra tid.
– Vi konsumenter har peakat. Vi har klättrat på stegen och skaffat oss bil, barn och hus. Sedan kommer man på att man inte behöver det där jättestora huset, säger Johanna som menar att minimalismen kommer att sprida sig.
– Se på Barack Obama och Angela Merkel. De klär sig likadant varje dag och de får mer tid för de viktiga valen. Just att minimera vardagsvalen blir allt viktigare. Dessutom behöver vi bo mindre och på nya sätt i framtiden. I New York utvecklar man bokonceptet Life Edited. Där kan man flytta väggar, fälla ut sängar och anpassa en liten lägenhet, säger Johanna Stål.

Ibland hänger minimalism ihop med ekotänk, som i bloggen Ekofamiljen.se. När författarna Karolina Ringdahl och Magnus Persson flyttade ihop fick de dubletter av allt. Det, och deras spartanska långresor med ryggsäck, fick dem att tänka igenom vad de egentligen behövde. Via blogg och parets Instagramkonto delas tips och idéer kring allt från leksaker i naturmaterial till hur man torkar frukt.
Som utomstående, tidskämpande småbarnsförälder knackar det dåliga samvetet på när det blir köttbullar och makaroner andra gången på en vecka. Men Karolina vill visa på möjligheterna snarare än att vara familjen Duktig.
– Vi har fortfarande mycket prylar men genom att sälja dem på Blocket kan vi istället köpa saker av bra kvalitet.
Tack vare lägre konsumtion har de sparat pengar, men också fått något mer värdefullt. Mer tid tillsammans.
– Vi jobbar bägge 60 procent plus föräldrapenning nu, är lediga samtidigt och upplever mer med våra barn.
Men hur hanterar ni far- och morföräldrar som vill köpa allt till sina barnbarn?
– Dels har vi sagt att det kanske finns en tågbana i trä som behöver tillbehör. Dels satsar vi på upplevelser, kanske en dag på Liseberg eller biobiljetter.
När jag frågar om familjen även inspirerats av mikrohus får jag ett skratt till svar.
– Vi bor jättestort nu med fem sovrum. Men snart flyttar vi till ett mindre hus som dessutom är klimatsmart. Vi ville ut på landet, närmare våra vänner.

Minimalisterna är Sveriges mest följda minimalistblogg och den mest hemliga. I tre år har författarna, som är småbarnsföräldrar, i sin asketiskt formgivna blogg visat hur deras hem blir allt mer avskalat. Allt berodde på en kombination av flera händelser.
– Inom loppet av några månader flyttade vi ihop, tog hand om ett dödsbo och gjorde en långresa i fattiga delar av Sydostasien. Det fick oss att fundera över hur vårt samhälle fungerar och ledde till en vilja till förändring. Bloggen blev en katalysator för vår egen mentala och materiella förändringsprocess.
Och hela parets liv har förändrats.
– Vi började med att förenkla på det materiella planet, rensade ut prylar och kläder. Vi utvecklade också relativt snart liknande preferenser inom andra områden. Som åtaganden, fokus, relationer och ekonomi i allmänhet. Hela livet blir lite mer avsiktligt, värderingsdrivet och generellt mindre reaktivt. Faktum är att det även spiller över i hur vi kommunicerar. Vi försöker skriva kort och koncist och talar med färre ord, fast vi tycker om att prata.

Hur har minimalism påverkat ert liv?

– Livet känns mer meningsfullt. Dessutom har vårt gemensamma intresse fört oss närmre varandra. Det är häftigt och en enorm tillgång att dela en kombination av livsfilosofi, hobby och, i många fall, samma mål med sin livspartner.

Har läst att en familjemedlem blev provocerad av ert hem. Har ni valt anonymiteten för att slippa näthat och behöva försvara er livsfilosofi?
– Våra föräldrar är från en generation som vi värderar saker högt. Vi hittar också liknande värderingar hos både vänner och arbetskamrater. Vi är anonyma för att kunna skriva mer ärligt och modigt.

Ingen pryl är för liten att minska ned. I en bloggpost diskuteras fru Minimalists nyckelknippa med två nycklar, en flasköppnare och en liten nallebjörn. När familjen utökades med en bebis ersattes nallebjörnen med ett kundvagnsmynt. Flasköppnaren är borttagen.
När fru Minimalist frågar läsarna om hur de tänker kring sina egna nyckelknippor kommer raskt 27 svar. Minimalism engagerar, minst sagt.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 22 februari

Ledarskap : Omorganisation

Foto: Samir Soudah

Filosofera fram den nya organisationen

Trots minutiös planering blir omorganisationer lätt en storm med människor som motarbetar varandra. Med ett existensfilosofiskt perspektiv på människan kan det undvikas.

 • 22 februari

Annons

Ärendet : Jusek griper in

Arbetsgivaren hittade på egna pensionsregler

Att hålla koll på tjänstepensionen är viktigt, men svårt. Särskilt när arbetsgivaren hänvisar till både fel regler och fel avtal. "Jag var beredd att ge upp många gånger. Det hade inte gått utan Jusek," säger Anna.

 • 22 februari

"Färre och större kommuner att föredra"

Regeringen har tillsatt en kommunutredning. Men uppdraget är alltför försiktigt formulerat, anser Juseks opinionsbildare Margareta Wilhelmsson.

 • 21 februari

Annons

Mitt första jobb : Eva-Lena Frick

Foto: Maria Ottosson

Hon går mot framtida segrar

"Jag minns inte om jag sökte eller om jag bara halkade in, men mitt första jobb var som simlärare för barn under sommarlovet. På den tiden hade man inte simskolan inomhus, utan i insjöar. Det ser man sällan nu för tiden."

 • 21 februari

Min karriär : Henrik Storm Dyrssen

Med en brinnande själ för välfärden

Henrik Storm Dyrssen brinner så mycket för bättre fungerande välfärd att han kallar sig ”eldsjäl”. Men i starten av karriären sparkade han folk på investmentbanken UBS i London.

 • 21 februari

Annons

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 21 februari

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

 • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

 • 5 december

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

 • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar