Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

Jag frilansade som journalist och kommunikatör under 2011 och 2012. Friheten var underbar, även om kniven så klart kunde kännas vass mot strupen både när uppdragen sinade eller när arbetsbördan var enorm. Perioden innebar ofta en kamp mot fasta kostnader, ensamhet och stagnerande kreativitet. Vissa dagar var det jag med mig själv, katten, fakturorna, kaffet och dammråttorna hemma i lägenheten. Inte särskilt kreativt.

Då och då satte
jag mig på ett kafé, handlade massor av latte och mackor för att rättfärdiga mitt nyttjande av deras lokal, men det kändes ändå som att jag snyltade. Oftast kändes fikakostnaderna dessutom för futtiga och krångliga för att ta upp i bokföringen.

Men sedan dess har det hänt otroligt mycket. Arbetsmarknaden förändras allt mer mot egenföretagande och konsultverksamhet. Kraven på flexibilitet ökar från medarbetare. Digitaliseringen har gått in i en ny fas, och den så kallade delningsekonomin har tagit fart. Det blir snabbt och enkelt att skaffa sig tillfällig kontorsyta. Nu har en ny tjänst för kontorsplatser kommit till Sverige, appen Palaver.
– Vi är som ett Airbnb eller Easypark för kontor, och vi fem som startade Palaver gjorde det för att vi själva arbetat som konsulter och upplevt svårigheterna med kontorsplats mellan uppdrag, säger vd Peter Henning.

Han och jag träffas på Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm, som också erbjuder kontorsplats. Kommer du hit börjar du med att checka in med appen, sedan blir du anvisad till en plats i lobbyn eller restaurangen. Du betalar via appen. Palavers affärsidé är själva essensen i delningsekonomin. Ytor, eller produkter, som står outnyttjade blir med ett klick tillgängliga för den som behöver dem just den dagen eller timmen. För mig, som frilansare, hade det inneburit att jag med gott samvete kunnat sitta och dricka kaffe, jobba, inspireras under en för- eller eftermiddag. Dessutom hade det varit enkelt att registrera lokalhyran i bokföringen.

Något som förvånat Peter Henning sedan tjänsten startade i september är att 50 procent av deras användare inte visat sig vara egenföretagare som vill ha kontor och träffa folk, utan anställda som vill komma bort från kontoret en stund. De koncentrerar sig helt enkelt bättre på annan lokal som komplement än i öppet kontorslandskap.
– När vi är i kontakt med företag berättar de också att de är intresserade av att ha Palaver som erbjudande till sina unga medarbetare som kräver större frihet och flexibilitet. De vill kunna välja själva mer var de arbetar. Vi ser det som en utveckling i framtiden att skapa samarbeten med större företag. Än så länge har vi lokaler i Stockholm och lite i Göteborg, men ska etablera oss på fler ställen, säger Peter Henning.  

Ett annat exempel från samma sektor är nätverket Guerilla office. Det har funnits i tre år. Deltagarna tar sig till en plats, vanligtvis ett hotell, och arbetar tillsammans. Initiativtagaren Vasilis Mavroudis hade länge arbetat så här. Han ville ha arbetskamrater och möjlighet att koppla ihop människor för att utveckla sitt och andras företagande. Via appen Meetup, deras egen hemsida eller Facebook organiserar sig deltagarna och dyker upp på den anvisade platsen, olika från gång till gång. Guerilla office arrangerar events på flera platser i landet, med Uppsala som nordligaste ort. Göteborg, Malmö, Västerås, Örebro, Ronneby är andra städer.
– Det är alla möjliga människor som kommer för att utbyta erfarenheter och skapa kontakter. Det har varit allt från den 18-årige studenten som arbetar med att starta sin webbyrå till den 72-åriga sexologen, säger Vasilis Mavroudis.

Vilken är vinsten med Guerilla office?
– Att vi erbjuder verktyg och struktur, och hjälper varandra i företagandet. Nätverket går ju också mellan de olika städerna, säger han.

Vad säger hotellen när ni upprättar kontor i deras lokaler?
– De tycker att det är bra, vi drar dit folk. De blir en mer levande del av staden för att vi är där, säger Vasilis Mavroudis.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

Annons

Till Kanarieöarna reser alla. Välj därför Kap Verde med evighetslånga sandstränder, spännande kultur och små tavernor där du kan ägna kvällen åt god mat och småprat med kyparen.
Foto: Fotolia

Skippa klapparna och res bort i jul

Forskningen säger att vi blir lyckligare av upplevelser än nya prylar. Därför är det värt att satsa några semesterdagar på en resa över jul och nyår.

  • 18 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar