Onsdag 21 mars

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

Foto: Privat

– Det var slående när jag studerade organisationer att folk inte riktigt tänker efter. De följer flödet, håller sig till sina arbetsbeskrivningar och köper det som låter bra. De funderar inte på hur de skulle kunna göra i stället, säger Mats Alvesson och tillägger:

– Sedan är det en massa idioti som pågår på universitet och i offentliga sektorn i stort …

Jag har precis frågat varför han som professor på Lunds universitet började studera just funktionell dumhet, ett uttryck som han själv var med och myntade 2012. Begreppet har sedan dess fått fäste, kanske för att det slagkraftigt beskriver ett arbetsliv som många kan känna igen sig i. 

Funktionell dumhet handlar om att hålla sig inom ramarna, göra det som förväntas med hjälp av fördefinierade processer och strukturer. Sällan ifrågasätta eller fundera över om saker skulle kunna göras på något annat sätt. Det handlar om att hålla sig till reglerna. Göra som alla andra. 

– Det är bra med reflektion, kreativitet och analys. Men för företag är det också bra om folk är disciplinerade, följer troppen och går med på påfund som gör att verksamheten ser bra ut. I den meningen genomsyrar den funktionella dumheten ofta hela organisationer. För den enskilde handlar det om att man inte behöver tänka efter utan kan sova gott om natten, förklarar Mats Alvesson som poängterar att man måste vara både välanpassad och ”rimligt utbildad” för att lyckas vara funktionellt dum. 

Funktionell dumhet är just funktionell eftersom den gör att organisationen flyter på, förklarar han, det blir sällan grus i maskineriet på grund av ifrågasättande eller kritik. Dessutom fungerar det sociala samspelet och organisationen ser bra ut. Utåt.

– Nackdelen är att det blir så oerhört mycket resursslöseri; tid går åt till mötesritualer, policys och kommittéer. Man får helt enkelt ingen bäring när det gäller den produktiva verksamheten, säger han. 

Värdegrunder är ett praktexempel, konstaterar Mats Alvesson. Ni har säkerligen kommit i kontakt med dem, de dokument som definierar och preciserar en organisations etiska grundvalar eller värderingar. Han menar att de låter bra, men samtidigt är ”vaga, intet förpliktigande och stoltserar med ett slags lallande positivitet”. 

Alltså att de i många fall finns till för att det ska låta och se bra ut – liksom ledarskapsutbildningar, kompetensutvecklingsrutiner, fina power pointpresentationer och varumärkesarbete. 

– Ibland kan ju det här vara förnuftigt. Vårt problem är att folk inte reflekterar, inte begär sakskäl för att genomföra det. Det är avsaknaden av kritisk reflektion, framför allt på arbetsplatsen och i yrkeslivet, som vi är ute efter.  

Vad är det då som ligger bakom det här? Den främsta kopplingen drar Mats Alvesson till övertalningsekonomin, alltså att marknadskrafterna främst inte längre handlar om produktion. Han konstaterar att vi i stället överproducerar, och att den stora utmaningen just nu – som många jobbar med – är att övertyga andra att konsumera och bli positivt inställda till bland annat företag, myndigheter och yrkesgrupper. Varumärkande är centralt. 

Men i forskningen har de också sett paralleller mellan funktionell dumhet och införandet av fler lagar och regler; att det blir viktigare att fasaden ska se bra ut (och här handlar det just om polerade värdegrunder och policydokument); tilltron till ledarskap som en lösning på det mesta; och en förändringsfrenesi – att ledningar i sin rädsla för att missa det senaste följer flocken. 

Ni menar att funktionell dumhet hade fingret med i spelet när det gäller den senaste finanskrisen, kan du förklara det resonemanget?

– Ja, det är ett sätt att förstå mekanismerna och aspekterna. Det handlar om att man fastnat i rationella system och matematiska modeller, ibland blir det så komplicerat att man förlorar överblicken och inte förstår vad det handlar om. Om man har komplexa sammanhang, parat med människor som är tekniskt fokuserade, får man ofta absurda konsekvenser. 

Om funktionell dumhet fungerar i organisationer, finns det någon anledning att motverka den?

– Jag tror att man får ett bättre yrkesliv, som känns mer meningsfullt, på sikt. Att man faktiskt gör bättre saker och fattar bättre beslut. Men det blir inte lättare, utan mycket svårare …

Varför skulle det göra jobbet mer meningsfullt?

– Det handlar ju framför allt om att göra sådant som leder till resultat och värde. Att anpassa sig känns inte bra på lång sikt, en del blir cyniska och bittra. Kan man se igenom det här kanske man ställs inför svårare val, men också val som kan ge ett meningsfullare arbetsliv. Till exempel genom att helt enkelt välja bort vissa arbetsuppgifter. Ska vi verkligen göra det här, upprepa det här lallandet? Bidrar det till det intellektuella renhållningsarbetet på arbetsplatsen och att arbetslivet känns rimligt? 

Du går ganska hårt åt organisationer och företagsledningar, hur tar de emot dina teorier?

– Jag får nästan aldrig höra någon direkt kritik. Kanske för att man många gånger håller med den senaste debattören, sedan drunknar man i vardagen och orkar inte riktigt tänka efter och reflektera, säger han och fortsätter:

– En vd som läst boken tyckte att det var oerhört stimulerande och oerhört provocerande. Och det är det  jag vill, att folk ska tänka att det är en ordentlig utmaning. Helst ska en känna skammens dumhet bränna. 

Några anledningar bakom funktionell dumhet
- Det är jobbigt att tänka själv.
- Det är legitimt att följa andra.
- Det finns en ångest över att göra fel, och så länge man gör som alla andra kan man sällan klandras.
- Lagstiftning och regler dominerar verksamheten.
- Lösningsfrenesi, en tro på att strukturer och experter ska och kan lösa de problem som finns.
- Eskalerande krav från medarbetarna själva.
- En önskan om att göra alla nöjda.

Dumhetsledning – Ledarskaptekniker som främjar funktionell dumhet: 
- Auktoritet. Chefen vet bäst: ”Ledningen har beslutat”.
- Förförelse. Att övertala med hjälp av buzzwords och det som låter bra. 
- Naturalisering. Hänvisa till att så gör alla andra, så brukar vi göra eller att det inte finns andra alternativ.
- Opportunism. ”Det här är tveksamt/korkat men kanske är det bäst att spela med”. 

Så motverkar ni funktionell dumhet
- Inför reflexiva rutiner. Till exempel någon som får rollen som djävulens advokat.
- Nyttja de med öppna ögon och alternativa infallsvinklar, till exempel nykomlingar eller kritiker och outsiders med god insyn i verksamheten.
- Ägna er åt mot-aktiviteter. Ett exempel är bullshit bingo. Reglerna är enkla: Ropa bullshit när du har samlat tio olika floskler.

Källa: Mats Alvesson 

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter