Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

Donald Trumps tweet om att det snart var dags för presidentinstallationen var ett långfinger mot hans kritiker. Jag retweetade och kommenterade med en desillusionerad mening om det overkliga i att just han blivit vald. Det var bara en hake: Donald Trump hade inte skrivit tweeten, den kom inte från hans konto @realDonaldTrump utan från @realDonaldTrunp.

Förutom ett m som bytts ut mot ett n var allt identiskt, profilbild såväl som formuleringens tonfall. Men att Trump hade kunnat ligga bakom tweeten och i för- och efterhand verkligen har gjort en hel drös utfall på Twitter som varit mer uppseendeväckande, är inget försvar för min slappa ouppmärksamhet. Det var genant. Jag förväntas ju kunna det här med källkritik. Att jag inte är ensam om att begå liknande misstag var inget hållbart försvar. 

Det är ingen nyhet att anonymitet och möjligheten att agera under falsk identitet kan skada trivselfaktorn på nätet och näringshalten i informationen vi konsumerar.

Inte heller är det nytt att våra horisonter på nätet förkrymps av att filterbubblor gör Google-sökningar och stunder på Facebook till oförargliga upplevelser där vi bara tar del av sådant vi – och nättjänsternas algoritmer, baserade på insamlade data om våra vanor och preferenser – vet att vi vill ha.  

Ingen friktion, inget som utmanar åsikter och föreställningar, ingen utveckling. Det individuellt anpassade trixandet med vad som dyker upp framför våra ögon skapar oro. Enligt den årliga undersökningen ”Svenskarna och Internet” bekymrar sig drygt 30 procent av nätanvändarna över att företag som Google och Facebook ska kränka deras integritet. 

Så vad kan vi göra för att känna oss tryggare? Jutta Haider, docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet och medförfattare till rapporten ”Algoritmer i samhället”, skrattar i telefonen när jag ber om ett generellt råd om hur man bäst skyddar sig mot samtidens informationsrisker.
– Om jag hade haft svaret på det så skulle jag kunna lösa många samhällsproblem.

Hon framhåller att ingen ännu har ett slutligt svar på vad som händer i samhället när viktig information om samhälle och politik filtreras genom en distributionslogik som från början skapades för att sprida reklam.
– Men det handlar om att försöka vara uppdaterad, ha en grund att stå på och värderingar som är fasta, säger hon.
Medie- och informationskunnighet, MIK, är samlingsbegreppet för den kompetens vi anses behöva (se faktaruta). Det är förstås skolan som förmodas lära ut MIK och lärarna är följaktligen den yrkeskår som först och främst borde ha koll på det.

Men så är det inte.

När Statens medieråd häromåret undersökte saken visade det sig att MIK bara ingick i kursplanen på en handfull av landets lärarutbildningar. På de flesta håll ingick det inte alls, vilket i värsta fall är dåliga nyheter för nuvarande och blivande grundskoleelever. Men det är inte bara de och lärarna som behöver MIK, slår Jutta Haider och hennes medförfattare fast i sin rapport.
”Det är också viktigt för andra professionella yrken såsom jurister, fritidspedagoger, kommunikatörer, kuratorer m.fl.”, skriver de och förordar en översyn av utbildningar på universitetsnivå så att de ”motsvarar de krav som det förändrade informationslandskapet för med sig”.

I vilken grad högre utbildningar redan har moderniserats vet ingen. Min egen mejlfråga till några av de lärosäten som utbildar Juseks yrkesgrupper ger mager utdelning. En institution som utbildar personalvetare svarar att MIK inte ingår i studieplanen. Och en juridisk fakultet ger beskedet att deras utbildning inte har medieinriktning och att MIK därför inte är något som deras studenter får lära sig.

Juridiken förmodas kanske vara så laddad med klarsynthet och kritiskt tänkande?
– Det är klart att alla yrken har stor informationskompetens, säger Jutta Haider. En jurist har till exempel stor kompetens när det gäller rättskällor. Men det finns en risk att man översätter det till allmän informationskompetens om samhället i stort. Risken är att man överskattar sig själv.

Det krävs ett allmänt kunskapslyft, hävdar den statliga medieutredningen i sitt slutbetänkande från i höstas. Utredningen lyfter fram betydelsen av 1840-talets folkskolereform för skrivkunnigheten i landet, och efterlyser en MIK-reform för att utveckla medvetenhet och förståelse för medieteknik och medielogik. ”Om den bristande kompetens som identifierats inte åtgärdas kan detta inte bara hämma utvecklingen utan även utgöra ett allvarligt hot mot demokratin.”

I värsta fall är det så allvarligt att Sverige i september 2018 får sin motsvarighet till Brexit och Trump. Därför försöker jag numer agera MIK-kompetent genom att aldrig slarva med mina retweetar.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter