Lördag 16 december

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

Illustration: Jens Magnusson

Vet du att det ska finnas en policy vad gäller sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Det är nämligen arbetsgivarens ansvar. I policyn ska det framgå vem medarbetarna kan kontakta om de blir utsatta. 

– Arbetsgivaren är skyldig att arbeta förebyggande med aktiva åtgärder, det vill säga ha en handlingsplan och göra det klart att sexuella trakasserier inte får förekomma på arbetsplatsen. Arbetsgivaren är även skyldig att arbeta förebyggande mot trakasserier på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet och ålder, säger Ingrid Krogius, ombudsman på Jusek.

Sexuella trakasserier definieras i diskrimineringslagen som ett uppträdande av sexuell natur som kränker
någons värdighet. Och det är den utsatte som avgör.

– Det finns mer eller mindre uppenbara former av sexuella trakasserier. Att tafsa på någon är uppenbart. Men om jag tar någon på axeln? Jag kanske bara vill ge en komplimang eller är dålig på att flörta. Det är den som mottar handlingen som äger rätten att känna sig kränkt eller inte, säger Ingrid Krogius.

– Sexuella trakasserier är en väldigt viktig jämställdhetsfråga, det handlar om könsmaktsperspektiv och mänskliga rättigheter. I ett fall som gick till arbetsdomstolen handlade det om en kvinna som var provanställd och blev utsatt av sin chef. Det är jättesvårt att säga ifrån och anmäla, särskilt om den som trakasserar är en chef. 

Under de fem år hon arbetat på förbundet har hon haft hand om två fall av sexuella trakasserier. Ofta vågar inte medlemmen driva ärendet eller ens anmäla, särskilt om hen arbetar i en mindre bransch där alla känner alla.

När något händer bör den som blir utsatt för ovälkomna sexuella anspelningar först av allt göra klart för den som utsätter att beteendet är oönskat och kränkande, berättar Ingrid Krogius. Som arbetsgivare är man skyldig att utreda vad som hänt om man får veta att det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Då inträder en skyldighet att utreda omständigheterna.

– Arbetsgivaren kan få kännedom på flera olika sätt. Det behöver inte ske personligen av den drabbade, det kan vara ett rykte. Den som känner sig kränkt kan kontakta facket, chefen eller en kollega för att få hjälp med att träda fram. Det går också bra att mejla arbetsgivaren, då finns det bevisning för när arbetsgivaren fick kännedom, säger Ingrid Krogius.

Ansvaret att utreda ärendet och se till att kränkningarna upphör, faller som sagt på arbetsgivaren. Och det ska ske skyndsamt.

– Det är viktigt att det sker med respekt för alla inblandade, även eventuella vittnen, säger hon. 

Om det dröjer kan ärendet gå till domstol, och arbetsgivaren kan bli skyldig att betala diskrimineringsersättning för den kränkning det innebär att inte ta anmälan på allvar och utreda. 

Ibland räcker det med en tillsägelse eller en varning för att komma tillrätta med problemen. Men i vissa fall kan det krävas att den som trakasserar omplaceras. I extrema fall kan det också bli fråga om uppsägning. 

Vad gör man om en chef inte agerar?

– Då kan man vända sig till facket, eller till Diskrimineringsombudsmannen om man inte är fackligt ansluten. Man bör kunna visa när man talade om för arbetsgivaren att man blivit utsatt, Arbetsdomstolen har i en dom slagit fast att en arbetsgivare som visserligen initialt hade ett samtal med den utpekade men sedan inte agerade tillräckligt för att få trakasserierna att upphöra och att ge den utsatta stöd, blev skyldig att ersätta henne, säger Ingrid Krogius.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Annons

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter