Onsdag 21 mars

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

Illustration: Jens Magnusson

Vet du att det ska finnas en policy vad gäller sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Det är nämligen arbetsgivarens ansvar. I policyn ska det framgå vem medarbetarna kan kontakta om de blir utsatta. 

– Arbetsgivaren är skyldig att arbeta förebyggande med aktiva åtgärder, det vill säga ha en handlingsplan och göra det klart att sexuella trakasserier inte får förekomma på arbetsplatsen. Arbetsgivaren är även skyldig att arbeta förebyggande mot trakasserier på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet och ålder, säger Ingrid Krogius, ombudsman på Jusek.

Sexuella trakasserier definieras i diskrimineringslagen som ett uppträdande av sexuell natur som kränker
någons värdighet. Och det är den utsatte som avgör.

– Det finns mer eller mindre uppenbara former av sexuella trakasserier. Att tafsa på någon är uppenbart. Men om jag tar någon på axeln? Jag kanske bara vill ge en komplimang eller är dålig på att flörta. Det är den som mottar handlingen som äger rätten att känna sig kränkt eller inte, säger Ingrid Krogius.

– Sexuella trakasserier är en väldigt viktig jämställdhetsfråga, det handlar om könsmaktsperspektiv och mänskliga rättigheter. I ett fall som gick till arbetsdomstolen handlade det om en kvinna som var provanställd och blev utsatt av sin chef. Det är jättesvårt att säga ifrån och anmäla, särskilt om den som trakasserar är en chef. 

Under de fem år hon arbetat på förbundet har hon haft hand om två fall av sexuella trakasserier. Ofta vågar inte medlemmen driva ärendet eller ens anmäla, särskilt om hen arbetar i en mindre bransch där alla känner alla.

När något händer bör den som blir utsatt för ovälkomna sexuella anspelningar först av allt göra klart för den som utsätter att beteendet är oönskat och kränkande, berättar Ingrid Krogius. Som arbetsgivare är man skyldig att utreda vad som hänt om man får veta att det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Då inträder en skyldighet att utreda omständigheterna.

– Arbetsgivaren kan få kännedom på flera olika sätt. Det behöver inte ske personligen av den drabbade, det kan vara ett rykte. Den som känner sig kränkt kan kontakta facket, chefen eller en kollega för att få hjälp med att träda fram. Det går också bra att mejla arbetsgivaren, då finns det bevisning för när arbetsgivaren fick kännedom, säger Ingrid Krogius.

Ansvaret att utreda ärendet och se till att kränkningarna upphör, faller som sagt på arbetsgivaren. Och det ska ske skyndsamt.

– Det är viktigt att det sker med respekt för alla inblandade, även eventuella vittnen, säger hon. 

Om det dröjer kan ärendet gå till domstol, och arbetsgivaren kan bli skyldig att betala diskrimineringsersättning för den kränkning det innebär att inte ta anmälan på allvar och utreda. 

Ibland räcker det med en tillsägelse eller en varning för att komma tillrätta med problemen. Men i vissa fall kan det krävas att den som trakasserar omplaceras. I extrema fall kan det också bli fråga om uppsägning. 

Vad gör man om en chef inte agerar?

– Då kan man vända sig till facket, eller till Diskrimineringsombudsmannen om man inte är fackligt ansluten. Man bör kunna visa när man talade om för arbetsgivaren att man blivit utsatt, Arbetsdomstolen har i en dom slagit fast att en arbetsgivare som visserligen initialt hade ett samtal med den utpekade men sedan inte agerade tillräckligt för att få trakasserierna att upphöra och att ge den utsatta stöd, blev skyldig att ersätta henne, säger Ingrid Krogius.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter